Σχεδόν ένας στους 6 πολίτες (ποσοστό 14,4%) στη χώρα μας δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες λόγω κυρίως οικονομικής αδυναμίας! Μάλιστα το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 36,5% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα» που εκδόθηκε αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν ένας στους 10 κατοίκους χαρακτηρίζει «κακή» ή «πολύ κακή» την κατάσταση της υγείας του και ένας στους 4 αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ποσοστό 7,5% του συνόλου της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών απορροφά η Υγεία με τους Έλληνες να ταλαιπωρούνται κυρίως από υπέρταση, αλλεργίες, σακχαρώδη διαβήτη καθώς και από κατάθλιψη η οποία παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση (από 2,6% σε 4,7% μέσα σε μια πενταετία).
Φτώχεια
Δραματικά είναι τα στοιχεία για το ποσοστό του πληθυσμού σε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καθώς αφορά στο 35,6% με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 3η χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία (40,4%) και την Ρουμανία (38,8). Το ποσοστό αυξάνεται στο 38,5% του πληθυσμού σε ότι αφορά τις υλικές στερήσεις όπως διατροφή, εξόφληση λογαριασμών κ.α.