Ενδοοικογενειακή βία: 349 γυναίκες έκαναν χρήση του panic button – Από την αρχή της εφαρμογής το απέκτησαν συνολικά 2.124 γυναίκες

24-06-2024

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, «πράγματι υπάρχει ένταση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας επισημαίνοντας ότι 2.124 γυναίκες εγκατέστησαν την εφαρμογή του panic button ενώ έως και τις 31 Μαϊου , 349 τη χρησιμοποίησαν ενημερώνοντας την αστυνομία ότι διέτρεχαν κίνδυνο». Μόνο, στη γραμμή 15900 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κάλεσαν 1359 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να λάβουν την πρώτη βοήθεια σε επίπεδο συμβουλής και κατεύθυνσης.

«Η εφαρμογή του panic button χορηγείται και στα 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ανοχή στη βία». Στα συμβουλευτικά κέντρα μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε γυναίκα και να έχει δωρεάν νομική συνδρομή, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, χωρίς να χρειαστεί να πάει σε πρώτη φάση στην αστυνομία. Παράλληλα λειτουργεί η γραμμή 15900 όπου μπορεί να πάρει τις πρώτες κατευθύνσεις και συμβουλές. Λειτουργούν, επίσης, 20 ξενώνες που μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους όπου λαμβάνουν και εργασιακή συμβουλευτική. Ενώ υπάρχουν και τα safe houses στις περιπτώσεις άμεσης απομάκρυνσης από το σπίτι και βραχύβιας παραμονής.

Επιπλέον το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημείωσε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, διασφαλίζει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες, στέγη πληρώνοντας για μια διετία το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα ενός σπιτιού. Και στην περίπτωση που δεν έχουν εργασία, φροντίζει σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ την εύρεση εργασίας και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας τους. Τέλος, η Υπουργός προανήγγειλε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος συμβουλευτικής για γονείς και παιδιά σε επίπεδο Δήμων.