Ενδοοικογενειακή βία: 500 γυναίκες από τις 3.541 που εγκατέστησαν το «panic button» το χρησιμοποίησαν

02-09-2024

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερες από 500 γυναίκες, από τις 3.541 που εγκατέστησαν το «panic button», το χρησιμοποίησαν και υπήρξε καίρια και άμεση παρέμβαση της αστυνομίας. Μάλιστα η αποτελεσματικότητα έχει οδηγήσει στην εγκατάστασή της εφαρμογής πλέον και από άντρες.

Συνολικά λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν νομική και συμβουλευτική υποστήριξη. Είναι ενδεικτικό ότι σε ενάμισι χρόνο, 6.500 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στη γραμμή SOS 15900 για να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς.

Παράλληλα πρόσφατα προστέθηκαν τα «safe houses» για την προσωρινή φιλοξενία των γυναικών τα πρώτα 24ωρα μετά την απομάκρυνσή τους από το σπίτι.

Παιδική παραβατικότητα και βία

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το 26% των παιδιών αρχίζει την παραβατική συμπεριφορά κατά την ηλικία των 8 με 14 ετών. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, μια επιστημονική ομάδα υψηλού κύρους μελετάει όλα τα υφιστάμενα μέτρα, εξετάζει προτάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν την εκδήλωση του φαινομένου της παιδικής παραβατικότητας και βίας σε όλες τις εκφάνσεις και τα πεδία με σκοπό να προετοιμαστεί ένα ολιστικό Εθνικό Σχέδιο.

Ήδη «τρέχει» στοχευμένη καμπάνια κατά του μπούλινγκ που έχει τριπλό στόχο να αφυπνίσει το οικογενειακό περιβάλλον, την  κοινότητα  και το σχολείο. Παράλληλα, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τους Δήμους λειτουργεί πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων ώστε να μπορούν έγκαιρα να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο προβληματικές συμπεριφορές.