ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προς ΕΟΠΥΥ: πληρώστε τα χρέη σας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταρρέει

26-12-2016

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ ζητάει να εφαρμοσθούν οι οδηγίες του πρωθυπουργού και προειδοποιεί για πιθανή κατάρρευση της πλειοψηφίας των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  

Συγκεκριμένα οι γιατροί καταγγέλλουν το απαράδεκτο ύψος κουρέματος των ιατρικών υπηρεσιών υγείας σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους και ζητούν να τεθεί «εντός των χρονικών ορίων όπως έχουν δημοσιοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΥΚΑ η αποπληρωμή των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που στήριξαν και χρηματοδότησαν ατόκως το ασφαλιστικό σύστημα επί 2,5 έτη, αποτρέποντάς το από το να καταρρεύσει».

Όπως υπενθυμίζουν οι γιατροί αυτή τη στιγμή οι  συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ  αγγίζουν τα 1,1 δις ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων και άλλα 300 εκ χρέη ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.     Επίσης ο ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, κλπ πρώην ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τους συμβεβλημένους ιατρούς για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, που αποτελεί αποκλειστικό χρέος ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ188Β’ , το οποίο είναι ληξιπρόθεσμο. Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποζημιώσει τους ιατρούς παρόχους για κλινικές επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 και παρακλινικές εξετάσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2012 με προκαταβολή 90%, χωρίς να έχει προβεί σε αποζημίωση του υπόλοιπου 10%. Παρομοίως, οι εργαστηριακοί ιατροί που επιφορτίζονται με κόστος αναλωσίμου φαρμάκου, κόστος συντήρησης μηχανημάτων και κόστος προσωπικού έχουν αποπληρωθεί μόνο 7 στους12 μήνες με καταβολή ποσού 90%, πράγμα που καθιστά επισφαλή την επιβίωση του κλάδου.     Κατά τη διάρκεια του 2012, όπως αναφέρουν επίσης στην επιστολή τους οι γιατροί, τέσσερα ταμεία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα το ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΑΑ. Εκτός από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτά τα ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τους ιατρούς για τις παρεχόμενες υπηρεσίες για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που εισήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος οι γιατροί ζητούν να υπογραφούν οι συμβάσεις από τη διοίκηση του οργανισμού προειδοποιώντας ότι τυχόν αιφνιδιαστική αλλαγή με νέου τύπου συμβάσεις, χωρίς προηγούμενο διάλογο και με διατάξεις που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ρουσφετολογικής διαχείρισης των συμβάσεων αυτών θα τους βρει αντίθετους.