Εννέα τεχνολογίες που εξοικονομούν χρήματα στα συστήματα υγείας

26-12-2016

Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των δαπανών υγείας. Το αμερικανικό περιοδικό Popular Science συγκέντρωσε και παρουσιάζει εννέα τεχνολογικά επιτεύγματα που μπορούν να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να εξοικονομήσουν χρήματα.

Πηγή:
Popular Science

1. Ηλεκτρονικό Στηθοσκόπιο 3200 της 3Μ Littmann

Αυτό το στηθοσκόπιο το οποίο ενισχύει τον ήχο, το οποίο κέρδισε από το περιοδικό Popular Science το πρώτο βραβείο τεχνολογίας υγείας το 2009, λειτουργεί συνδεδεμένο με ένα λογισμικό ανίχνευσης του καρδιακού φυσήματος και μπορεί να εντοπίσει καρδιακές ανωμαλίες ή διαρροές βαλβίδων. Επιτρέποντας στον καθημερινό γιατρό να ανιχνεύσει καλύτερα το φύσημα, το στηθοσκόπιο αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 9,4 δισ. δολάρια το χρόνο από περιττά ηχοκαρδιογραφήματα και άλλες καρδιολογικές εξετάσεις.

2. Πνευμονικό Φλάουτο της Medical Acoustics

Τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορούν να μειώσουν τα φάρμακα που λαμβάνουν χρησιμοποιώντας τους αυτό το όργανο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο κοστίζει 40 δολάρια. Το πνευμονικό φλάουτο, το οποίο έχει επίσης κερδίσει βραβείο τεχνολογίας από το Popular Science, στέλνει δονήσεις στους πνεύμονες για να διασπάσει τη βλέννα.

3. Ένας καλύτερος καθετήρας

Μερικές φορές, μια απλή αλλαγή μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Προσθέτοντας ένα οδηγό σύρμα στο άκρο ενός κλασικού ενδοφλέβιου καθετήρα, ο Amir Belson εφηύρε έναν καθετήρα ο οποίος δεν μπορεί να τρυπήσει κατά λάθος τα τοιχώματα της φλέβας, ένα πρόβλημα που μπορεί να κοστίσει στα νοσοκομεία χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα. Αναμένει ότι ο καθετήρας του θα έχει το ίδιο κόστος με αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

4. Ο μικρός υπερηχογραφικός σαρωτής Vscan της General Electric

Αυτός ο υπερηχογράφος της GE σε μέγεθος τσέπης επιτρέπει στον γιατρό να ελέγχει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς στο ιατρείο του, χωρίς να χρειάζεται να τον παραπέμψει σε διαγνωστικό εργαστήριο, για να κάνει υπερηχογράφημα με ένα μεγαλύτερο και ακριβότερο μηχάνημα.

5. Κυψελιδικό μικροσκόπιο (CellScope)

Αυτή η συσκευή των 10 δολαρίων μετατρέπει οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο σε μικροσκόπιο. Οι αγροτικοί γιατροί, για παράδειγμα, μπορούν στη συνέχεια να στείλουν εύκολα τις εικόνες σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο για να λάβουν τη γνώμη ενός ειδικού παθολόγου.

6. Μουσικοθεραπεία

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής! Πέρυσι το καλοκαίρι, ερευνητές έδειξαν ότι βετεράνοι με μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD) που εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα μουσικοθεραπείας (χτυπούσαν ένα τύμπανο με ρυθμό που τους είχε υπαγορευθεί) εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι ερευνητές απέδωσαν τη βελτίωση στη δημιουργία νέων συνδέσεων στους νευρώνες του εγκεφάλου. Αν και δεν είναι εύκολο να ορίσει κανείς την ακριβή τιμή αυτής της τεχνολογίας, ένας σκοπός των 99 σεντς κατεβασμένος από το iTunes συν μια αναποδογυρισμένη κατσαρόλα και μερικά κουτάλια είναι μάλλον φθηνότερη θεραπεία από κάποιες άλλες.

7. Η βιολογική μάσκα (BioMask) της Filligent

Αυτή η βιολογική μάσκα παγιδεύει τα βακτήρια και τους ιούς και στη συνέχεια τα σκοτώνει με σωματίδια ψευδαργύρου και χαλκού. Σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν, εξόντωσε τους ιούς της γρίπης σε ποσοστό 99,9%. Με κόστος που αναμένεται ότι θα κυμαίνεται στα 1-2 δολάρια, θα μπορούσε να είναι ένας πιο φθηνός (και πιο αποτελεσματικός) τρόπος μείωσης των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, αλλά και να προστεθεί στα ατομικά αντι-πανδημικά κιτ.

8. Ινσουλίνη που παράγεται από λουλούδια

Οι διαβητικοί στις ΗΠΑ δαπανούν κάπου 132 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για ινσουλίνη, η οποία συνήθως προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους ζυμομύκητες ή βακτήρια. Ερευνητές εισήγαγαν το ανθρώπινο γονίδιο της ινσουλίνης στο κοινό φυτό κάρδαμο, το οποίο έτσι παράγει το φάρμακο σε κλάσμα του σημερινού κόστους. Μόλις 25 τετραγωνικά μίλια καλλιέργειας θα μπορούσαν να παράγουν ινσουλίνη για όλη την υδρόγειο.

9. Μέτρηση Σπέρματος «Κάντο Μόνος Σου»

Η μέτρηση της ανδρικής γονιμότητας μπορεί να μην είναι και η πιο ακριβή εξέταση στο σύστημα υγείας, αλλά οτιδήποτε μπορεί κανείς να κάνει μόνος του στο σπίτι με ένα απλό κιτ μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να εξαλείψει την ανάγκη για επαγγελματικές υπηρεσίες. Ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τσιπ το οποίο μετρά ηλεκτρικά τη συγκέντρωση του σπέρματος έναντι ενός προτύπου, αντί να έχει έναν εργαστηριακό υπάλληλο ή ένα ακριβό κομπιούτερ να μετράει τους… «κολυμβητές» έναν έναν.