Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Απομακρυνθείτε άμεσα από το μέτωπο της φωτιάς – Συστάσεις προς τους πολίτες

20-07-2022

Να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, καλεί τους πολίτες η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις από και προς τα μέτωπα της φωτιάς.

Αν μετακινείστε με ΙΧ

Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Θερμή παράκληση

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και σε συνέχεια της σημερινής ενημέρωσης (20/07/2022) από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, στο σταθμό ΚΟΡΩΠΙ παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (αναμένεται μέση 24ωρη συγκέντρωση μεγαλύτερη από 100 μg/m3), λόγω της πυρκαγιάς στα βόρεια και ανατολικά του λεκανοπεδίου. Οι ανωτέρω συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν για όσο διάστημα διαρκεί η πυρκαγιά, αναλόγως και των επικρατουσών μετεωρολογικών συνθηκών και ενδέχεται να επηρεαστούν περιοχές όμορες με την πυρκαγιά στην κατεύθυνση του ανέμου.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, τα άτομα άνω των 65 ετών,θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.