Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Απαράδεκτη η ακύρωση των κρίσεων για τους 208 γιατρούς των ΤΕΠ

09-10-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνο Παπανικολάου και την Δέσποινα Τοσουνίδου, μέλος της Ε.Ε. της ΟΕΝΓΕ, εκπρoσώπους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (ΕΚΑ) στην ΟΕΝΓΕ, εξεδόθη μόλις το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου η εξής γραπτή δήλωση:

“Ενώ από την περασμένη Τετάρτη 2/10 που τέθηκε το θέμα από την ΟΕΝΓΕ στην συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κυριολεκτικά κοροϊδεύει τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέσα στα μούτρα τους (είχε δεσμευθεί και επί 6 ημέρες διαμήνυε «θα δούμε το θέμα», «θα ενημερώσουμε αν υπάρχουν νεότερα» κλπ), χθες Τρίτη 8/10 αιφνιδιαστικά απέστειλε υπηρεσιακή εντολή με υπογραφή Κοντοζαμάνη με την οποία ακυρώνει τις κρίσεις για 208 θέσεις Επιμελητών Β’ και Α’ στα ΤΕΠ 1ης – 2ης ΥΠΕ και διατάσσει την επανάληψή τους.  Το έγγραφο αυτό είναι γεμάτο ανακρίβειες και σε σημεία του επιδεικνύει ακόμα και παντελή άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό είναι πως αγνοεί και ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν πως ακόμα και αν ο πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης γιατρός διοριστεί, αναλάβει καθήκοντα και παραιτηθεί εντός 12μήνου τότε ούτε η θέση επαναπροκηρύσσεται ούτε καν η κρίση επαναλαμβάνεται αλλά διορίζεται αυτόματα ο επόμενος του βαθμολογικού πίνακα (ν. 4486/17, άρθρο 35). Αντίθετα το έγγραφο Κοντοζαμάνη λέει το πρωτάκουστο πως δήθεν αν ο 1ος του βαθμολογικού πίνακα παραιτηθεί αμέσως μετά την ανάρτηση του πίνακα και πριν τον διορισμό τότε δεν διορίζεται ο επόμενος του πίνακα … αλλά επαναπροκηρύσσεται η θέση δηλαδή ούτε καν επαναλαμβάνεται η κρίση ( ! ) και επικαλείται μια νομική διάταξη τελείως άσχετη που αναφέρεται σε τελείως άλλο θέμα. Επίσης υπάρχουν και άλλα πολλά έωλα σημεία στο έγγραφο (π.χ. φυσικά και έγγραφα πιστοποιητικά πρέπει να γίνονται δεκτά όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα δυσλειτουργεί κλπ), το οποίο πιθανότατα είναι και νομικά εκπρόθεσμο αφού έχει παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος του τριμήνου από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στο υπουργείο.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως με τελείως προσχηματικά επιχειρήματα επιχειρείται ουσιαστικά να πεταχτεί το όλο θέμα στις καλένδες και αυτοί οι διορισμοί να μην γίνουν ποτέ την στιγμή που τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Το επιχείρημα περί «παρατυπιών» καταρρίπτεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία γιατί απλούστατα οι όποιες παρατυπίες φυσικά πρέπει να διορθωθούν αν υπάρχουν και όχι να ακυρώνεται συλλήβδην και ομαδικά όλη η διαδικασία που αφορά 208 θέσεις. Άλλωστε στην ίδια προκήρυξη και στις ίδιες διαδικασίες συμπεριλαμβάνονταν και θέσεις διευθυντών στα ΤΕΠ οι οποίοι ήδη έχουν διοριστεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα.

Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις αγωνιστικές δράσεις που ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ για το θέμα (αύριο Πέμπτη 10/10 στην παράσταση διαμαρτυρίας 1μμ στο υπουργείο Υγείας και στην εξόρμηση την Δευτέρα 14/10 στην Γενική Εφημερία του «Ευαγγελισμού» ) επιβάλλεται για να δοθεί άμεσα το μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες που πρακτικά διαλύουν τα νοσοκομεία και που αδικούν κατάφωρα εκατοντάδες ειδικευμένους  γιατρούς”.