ΕΝΡΙΕΤΑ ΛΑΚΣ

Henrietta Lacks
31-07-2021

Η Ενριέτα Λακς (1 Αυγούστου 1920 – 4 Οκτωβρίου 1951) ήταν μια Αφροαμερικανίδα της οποίας τα καρκινικά κύτταρα είναι η πηγή της κυτταρικής σειράς HeLa, της πρώτης απαθανατισμένης ανθρώπινης κυτταρικής σειράς [A] και μιας από τις πιο σημαντικές κυτταρικές σειρές στην ιατρική έρευνα. Μια απαθανατισμένη κυτταρική σειρά αναπαράγεται επ’ αόριστον υπό συγκεκριμένες συνθήκες και η κυτταρική σειρά HeLa συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανεκτίμητης αξίας ιατρικών δεδομένων μέχρι σήμερα.

Ο Λακς ήταν η ακούσια πηγή αυτών των κυττάρων από έναν όγκο που υποβλήθηκε σε βιοψία κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο νοσοκομείο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ, το 1951. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν από τον George Otto Gey, ο οποίος δημιούργησε την κυτταρική σειρά γνωστή ως HeLa. που χρησιμοποιείται ακόμα για ιατρική έρευνα. Όπως συνέβαινε τότε, δεν χρειαζόταν συγκατάθεση για την καλλιέργεια των κυττάρων που ελήφθησαν από τη θεραπεία της Λακς. Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, ούτε αυτή ούτε η οικογένειά της αποζημιώθηκαν για την εξαγωγή ή τη χρήση τους.

Παρόλο που ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των απαθανατισμένων κυτταρικών σειρών της HeLa ήταν γνωστές στους ερευνητές μετά το 1970, η οικογένεια Λακς ενημερώθηκε για την ύπαρξη της σειράς μέχρι το 1975. Με τη γνώση της γενετικής προέλευσης της κυτταρικής σειράς να δημοσιοποιηθεί, η χρήση της για ιατρική έρευνα και για εμπορικούς σκοπούς συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τα δικαιώματα των ασθενών.