Ενστάσεις των κλινικών για το νέο τρόπο πληρωμής των δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Σοβαρές ενστάσεις για το νέο τρόπο ελέγχου -στατιστικό- των υποβαλλόμενων δαπανών που εφαρμόζει πλέον ο ΕΟΠΥΥ, διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός – σε δηλώσεις του στο Real Fm – μίλησε για τον στατιστικό έλεγχο που αρχίζει να εφαρμόζεται βασιζόμενος στη στατιστική επιστήμη αλλά άγνωστο πως δένει με την ιατρική επιστήμη και νοσηλεία, χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες για ελεγκτές και ελεγχόμενους. 

Όπως είπε κανείς δεν γνωρίζει τις παραμέτρους των στατιστικών τύπων και μεθόδων ελέγχου και μάλιστα με software που εφαρμόζεται σε παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα. Τόνισε ότι μόνη λύση είναι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο με κόφτες πριν την πραγματοποίηση της ιατρικής πράξης τόσο όμως στα Ιδιωτικά νοσοκομεία όσο και στα Δημόσια διότι -εξήγησε- οι δαπάνες προέρχονται από την υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων, συνεπώς πρέπει να σπαταλάται με φειδώ ανεξάρτητα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και το τελευταίο ευρώ. 

Ο κ. Σαραφιανός αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές των κλινικών έχοντας πληρώσει για το 2016 μόνο 2 μήνες στους 4, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού, πληρώνοντας τους υπόλοιπους παρόχους τη Μεγάλη Εβδομάδα με 200 εκατ. ευρώ ενώ οι κλινικές κοστίζουν μόνο 25 εκατ. ευρώ. 

Ειδική αναφορά έκανε στους απαράδεκτους -όπως τους χαρακτήρισε- όρους που τέθηκαν για την υπογραφή της νέας σύμβασης νοσοκομειακής περίθαλψης, την ασυνέπεια στην υπόσχεση για ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ και τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών, τόνισε ότι οι κλινικές μπορούν να εισπράττουν ελεύθερα διαφορές νοσηλείας, χωρίς έλεγχο από το κράτος, καθόσον άλλο η ονομαστική αξία των ΚΕΝ και άλλο η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ που ανέρχεται στο 22% της τιμής των ΚΕΝ. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα κλινική και ιατρό και να ζητούν να ενημερώνονται για τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν.