Εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι όσο πλησιάζουν οι γιορτές

18-12-2019

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της Εορταστικής Περιόδου των Χριστουγέννων, προβλέπει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου των επιχειρήσεων να δοθεί προτεραιότητα σε :

– όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών,

– χώρους εκδηλώσεων,

– επιχειρήσεις αναψυχής,

– οχήματα μεταφοράς προϊόντων,

-προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους, είτε σε κλειστούς χώρους για τις αγοραστικές ανάγκες των Εορτών

– πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων

– και γενικότερα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

– σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π

Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι να γίνονται: με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν κυρίως στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. «Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τήρηση της ανωτέρω νομοθεσίας στους χώρους ψυχαγωγίας-διασκέδασης ανηλίκων, που αναπτύσσονται για τις ανάγκες των εορτών», τονίζεται.