Εντοπισμός κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα – Ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα

SHEEP
11-07-2024

Στη λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζεται, ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά τα μέτρα που ελήφθησαν:

1) Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Τρικάλων όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:

α) Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).

β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Μετά από απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Τσιάρα στη περιοχή θα βρεθεί αύριο, Παρασκευή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής, Μάκη Αλεξανδρόπουλο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, Γεώργιο Κόμητα.

Το κλιμάκιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.