Εντοπίστηκε στη Βρετανία ο -ξεχασμένος από 40 χρόνια- ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα

Εργαστήρια
22-06-2022

Επιστήμονες ανίχνευσαν τον ιό της πολιομυελίτιδας στα λύματα της βρετανικής πρωτεύουσας.  Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας αμέσως σήμανε εθνικό συναγερμό.

Στα λύματα της πρωτεύουσας της Βρετανίας -σε έλεγχο ρουτίνας- ανιχνεύθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας.  Ο ιός είχε να κάνει την εμφανισή του 40 χρόνια στη Γηραιά Αλβιώνα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει εξάπλωση  στο βορειοανατολικό Λονδίνο σε άτομα που συνδέονται μεταξύ τους, πιθανότατα ίσως και  σε μέλη της ίδιας οικογένειας και φοβούνται τώρα ευρύτερη εξάπλωση στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη παράλυση. Επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών. Έκθεση της Unicef αναφέρει ότι την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας, λόγω των λιγότερων εμβολίων αλλά και επειδή υπήρξε μετατόπιση οικονομικών πόρων από την καταπολέμηση του ιού, στην Covid 19.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ήδη ξεκίνησε εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας ύστερα από το πρώτο κρούσμα της νόσου που εντοπίστηκε μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η συμμετοχή των πολιτών ίσως είναι περιορισμένη λόγω της κόπωσης με την πανδημία της COVID-19.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον εμβολιασμό εναντίον της νόσου το 1957 και το έως τώρα τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό ήταν το 1988.

Ωστόσο από τον Μάρτιο ένα κορίτσι διαγνώστηκε με την ασθένεια και τουλάχιστον έξι ασυμπτωματικά περιστατικά έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ήταν όλοι τους ανεμβόλιαστοι. Ο ιός εντοπίστηκε σε λύματα από τρεις άλλες πόλεις. πρόσθεσε. «Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Νάχμαν Ας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

Τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας προφέρονται συστηματικά στα παιδιά στο Ισραήλ. Λόγω μια αλλαγής στην πολιτική μεταξύ του 2005 και του 2014, κάποια παιδιά έλαβαν μια δόση δια του στόματος αντί εμβολίου δύο δόσεων.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, «αυτή τη φορά είναι πολύ πιο δύσκολο. Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τον κορονοϊό, κουρασμένος από τα εμβόλια (κατά της COVID-19)», αναγνωρίζει το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Τι είναι η ασθένεια της πολιομυελίτιδας

Η πολιομυελίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από έναν πολύ μεταδοτικό ιό που επηρεάζει μόνο ανθρώπους. Το πιο σοβαρό σύμπτωμα είναι η παράλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή θάνατο εάν ο ιός επηρεάσει τους μυς που βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν. Ακόμη και τα άτομα που προσβάλλονται από πολιομυελίτιδα ως παιδιά και φαίνεται να αναρρώνουν πλήρως μπορεί να αναπτύξουν νέο μυϊκό πόνο, αδυναμία ή παράλυση ως ενήλικες από το σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα.

Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκαν κρουσμάτα σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο στη χώρα μας υπολείπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως αθίγγανοι, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, αλλά το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους προετοιμάζοντας το σώμα τους να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό. Ο παιδικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και υπήρξε το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την εξάλειψη της νόσου.