Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

18-01-2022

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να αξιολογήσει την πορεία της πανδήμιας. Οι σκληροί δείκτες θα καθορίσουν τις εισηγήσεις των ειδικών και το… μέλλον των περιοριστικών μέτρων.

Στο τραπέζι βρίσκεται η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, με πρώτο βήμα την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Αν και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της πανδημίας – τα στοιχεία δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης – υπάρχει προβληματισμός για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων.

Στον αριθμό των θανάτων που χθες ξεπέρασαν τους 100, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε, ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. «Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε ο καθηγητής. Παρότρυνε δε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Πάντως, ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε πως η Δέλτα «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον. Προειδοποίησε ότι η Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.

«Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορονοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια», σημείωε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην 4η δόση εμβολίου, ο καθηγητής τόνισε πως δεν θα χρειαστεί στο γενικό πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες. Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ετήσιος, όπως για την γρίπη. Μάλιστα, καθώς οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι.