Εντός της εβδομάδας η κορύφωση του 3ου κύματος. “Κληρώνει” παράταση των μέτρων και η πορεία των εμβολιασμών

08-03-2021

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρας μας, με τους ειδικούς να αναμένουν την κορύφωσή του τις επόμενες ημέρες. Εκτιμούν μάλιστα πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει στο peak στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται και αυτή την εβδομάδα. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. «Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί. Μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κληρώνει» παράταση των μέτρων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές. Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για την άρση ή παράταση του lockdown. Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων και η ασφυξία του συστήματος υγείας συνηγορούν σε παράταση τουλάχιστον έως 22 Μαρτίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ενώ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν νέες οδηγίες για το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες οδηγίες αφορούν στις ηλικίες που επιτρέπεται να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, κανονικά εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού. Ηδη, έχει ξεπεραστεί το 1 εκατομμύριο εμβολιασμών και άμεσα θα «ανοίξουν» τα ραντεβού και για δύο ακόμη ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες. Στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών που βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Επίσης, σημείωσε ότι με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.