ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΟΥΙΣ

Edward Lewis
18-05-2021

Ο Έντουαρντ Μπατς Λιούις (20 Μαΐου 1918 – 21 Ιουλίου 2004) ήταν Αμερικανός γενετιστής, από κοινού με το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1995. Βοήθησε στην ίδρυση του πεδίου της εξελικτικής αναπτυξιακής βιολογίας.

Είναι βραβευμένος με Νόμπελ μελέτες με τη Drosophila, (συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης του συμπλέγματος ομοιοτικών γονιδίων Drosophila Bithorax και της αποσαφήνισης της λειτουργίας του), ίδρυσαν το πεδίο της εξελικτικής αναπτυξιακής βιολογίας και έθεσαν τις βάσεις για την τρέχουσα κατανόησή μας για το καθολικές, εξελικτικά συντηρημένες στρατηγικές που ελέγχουν την ανάπτυξη των ζώων. Του πιστώνεται η ανάπτυξη του τεστ συμπλήρωσης. Οι βασικές του δημοσιεύσεις στους τομείς της γενετικής, της αναπτυξιακής βιολογίας, της ακτινοβολίας και του καρκίνου παρουσιάζονται στο βιβλίο Genes, Development and Cancer, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο Lewis μελέτησε τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τις ακτίνες Χ, την πυρηνική πτώση και άλλες πηγές ως πιθανές αιτίες καρκίνου. Εξέτασε ιατρικά αρχεία από επιζώντες από τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και ακτινολόγων και ασθενών που εκτέθηκαν σε ακτίνες Χ. Ο Lewis κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι κίνδυνοι για την υγεία από την ακτινοβολία είχαν υποτιμηθεί». Ο Lewis δημοσίευσε άρθρα στο Science και άλλα περιοδικά και έκανε μια παρουσίαση σε μια επιτροπή του Κογκρέσου για την ατομική ενέργεια το 1957.

Στο επιστημονικό επίπεδο της συζήτησης, το κρίσιμο ερώτημα ήταν εάν η «θεωρία κατωφλίου» ήταν έγκυρη ή εάν, όπως επέμεινε ο Lewis, οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας ήταν «γραμμικές χωρίς όριο», όπου κάθε έκθεση σε ακτινοβολία είχε μια μακροπρόθεσμη σωρευτική αποτέλεσμα.

Το ζήτημα της γραμμικότητας έναντι του ορίου επανήλθε στη συζήτηση για τις πυρηνικές επιπτώσεις το 1962, όταν ο Έρνεστ Στέργκλας, ένας φυσικός του Πίτσμπουργκ, υποστήριξε ότι η θέση της γραμμικότητας επιβεβαιώθηκε από την έρευνα της Άλις Στιούαρτ.