ΕΟΦ: Κίνδυνος πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής από φάρμακα αντιλιπιδαιμικής αγωγής

20-11-2023

Την προσοχή των γιατρών για αντιλιπιδαιμική αγωγή εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΦ) με ανακοίνωσή του, καθώς όπως αναφέρει, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής.

Στην ενημέρωση που κοινοποίησε σήμερα ο ΕΟΦ προς τους επαγγελματίες Υγείας, εφιστά την προσοχή στα φάρμακα που περιέχουν αιθυλεστέρες ωμέγα -3 λιπαρών, καθώς όπως αναφέρεται, προκύπτει πιθανή συσχέτιση με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Η ανακοίνωση (Δείτε ΕΔΩ) περιλαμβάνει οδηγίες προς τους γιατρούς, από τις εταιρείες Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των φαρμάκων αυτών.

Όπως επισημαίνεται, συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, ανέδειξαν δοσοεξαρτώμενο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με εγκατεστημένες καρδιαγγειακές παθήσεις ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ο παρατηρούμενος κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος με δόση 4 g/ημέρα.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Εάν αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή, η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά. Οι επαγγελματίες της Υγείας ενθαρρύνονται να αναφέρουν στον ΕΟΦ ανεπιθύμητες ενέργειες.