ΕΟΦ…περιμένοντας το νέο πρόεδρο

26-12-2016

Τρεις μήνες μετά την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα φαίνεται ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να καλυφθεί το κενό της θέσης του. Μάλιστα επανέρχονται οι φήμες ότι ο άτυπος σύμβουλος του Υπουργού Υγείας,  δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον νευραλγικό αυτό φορέα αφού λέγεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου. Βέβαια προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση ενώ από τη μεριά μας διατηρούμε ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το αν ο κος Πλεύρης που είναι πάντα στο πλευρό του κου Γεωργιάδη αποδεχθεί μία τέτοια θέση λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας που δε θέλει να εγκαταλείψει.

Έκπληξη προκαλεί το όνομα του Δημήτρη Λιντζερη, που ακούγεται για πρώτη φορά και που τελικά μάλλον θα διαδεχθεί τον κο Τούντα στη θέση του προέδρου. Ο κος Λιντζερης προέρχεται από το χώρο της Υγείας είναι γιατρός, υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2000 έως το 2009 και είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κου Βενιζέλου. Οι δύο αρχηγοί (Σαμαράς και Βενιζέλος) φαίνεται ότι έχουν συναινέσει στο πρόσωπό του, ενώ λέγεται ότι και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βλέπει θετικά την τοποθέτησή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στα ηνία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. 

Αξίζει  να σημειωθεί ότι αν και η θέση του προέδρου ήταν κενή, ο ΕΟΦ ουσιαστικά δεν ήταν ακέφαλος τους τελευταίους μήνες. Το δελτίο τιμών που βγήκε μέσα στον Αύγουστο ήταν από τα πιο σημαντικά των τελευταίων ετών αφού για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια συμπεριέλαβε και νέα φάρμακα, ζητούμενο τόσο για την αγορά όσο και για τους έλληνες ασθενείς. Συνέβαλλε σε αυτό τόσο ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Τούντας αλλά κυρίως η α’ αντιπρόεδρος του Οργανισμού κα Μαρία Σκουρολιάκου με την οποία το υπουργείο Υγείας βρισκόταν σε αγαστή συνεργασία και η οποία θα παραμείνει στη θέση της. Αυτό βέβαια σε αντιδιαστολλή με τις ψυχροπολεμικές σχέσεις που είχαν ο κος Τούντας με τον πρώην αναπληρωτή Υγείας Μάριο Σαλμά επί των ημερών τους.
Πάντως όποιος τελικά καθίσει στην προεδρική καρέκλα θα έχει να αντιμετωπίσει και τα βέλη των ιατρικών συλλόγων για τον τρόπο και τον αριθμό των ελέγχων που διενεργούνται από το Φορέα προκειμένου να κυκλοφορούν με ασφάλεια τα φάρμακα στην αγορά. Το θέμα αυτό αποτελεί και την αιχμή του δόρατος εκ μέρους των γιατρών αφού η εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για τα γενόσημα με την υποχρεωτική συνατγογράφηση της δραστικής φαίνεται να θίγει το ρόλο τους στη θεραπεία του ασθενή, διότι οι γιατροί θεωρούν ότι αυτοί οφείλουν και θα πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι.