ΕΟΠΥΥ: Απέκτησε… Οργανισμό σχεδόν 11 χρόνια μετά την ίδρυσή του – Ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις προσωπικού, ποιες Διευθύνσεις καταργούνται

27-07-2022

Το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Διοικητικό Συμβούλιο, σχεδόν 11 χρόνια μετά από τη ίδρυσή του, το 2011.

Ο ΕΟΠΥΥ ένα από τα μεγαλύτερα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της χώρας που διαχειρίζεται σημαντικά κρατικά κεφάλαια και εξυπηρετεί εκατομμύρια ασφαλισμένους και χιλιάδες παρόχους, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, λειτουργούσε χωρίς Οργανισμό, με διοικητικές δομές που νομοθετήθηκαν αποσπασματικά μέσα στα χρόνια και χωρίς ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «η δεκαετής απουσία Οργανισμού είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ, με σημαντικότερη την μεγάλη μείωση του στελεχιακού δυναμικού, καθώς οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνταν δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν με νέους, ενώ και το μειωμένο προσωπικό που υπηρετεί στον ΕΟΠΥΥ, με ιδιαίτερη αυτοθυσία και ευαισθησία ιδίως προς τους ασφαλισμένους, καλείται να επιτελέσει το έργο του σε διοικητικές δομές και διαδικασίες ξεπερασμένες εδώ και χρόνια».

Οι βασικές τομές που επιτυγχάνονται – όπως αναφέρει η διοίκηση – είναι:

Αποτελεσματικότερος έλεγχος και συντονισμός των βασικών τομέων δράσης του Οργανισμού με την υπαγωγή όλων των σχετικών αντικειμένων σε διακριτές γενικές διευθύνσεις (που σήμερα είναι κατακερματισμένες).

Ενίσχυση του βαθμού παρακολούθησης και ελέγχου όλων των οικονομικών στοιχείων του Οργανισμού υπό μία Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, στα πρότυπα που ορίζουν οι ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις. Σύσταση διακριτής Δ/νσης Εσόδων με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων του Οργανισμού από κάθε αιτία.

Ενίσχυση του πρωτοβάθμιου ελέγχου των δαπανών με τη σύσταση διακριτής Γενικής Δ/νσης Ελέγχου και Εκκαθάρισης για το συντονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών και υπαγωγή δύο διακριτών Δ/νσεων για τον έλεγχο και την εκκαθάριση των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών για παροχές υγείας καθώς και των Περιφερειακών Δ/νσεων και Τμημάτων.

Επανασύσταση και ενίσχυση της Γενικής Δ/νσης Παροχών Υγείας στην οποία υπάγονται εκτός των υφιστάμενων δ/νσεων (όπως Φαρμάκου, Παροχών Υγείας, Διασυνοριακής Περίθαλψης) και η νεοσύστατη Δ/νση Ποιότητας, Επιχειρησιακής Ανάλυσης και Αποτελεσματικότητας, που θα συντελέσει σημαντικά στην μετεξέλιξη του Οργανισμού σε στρατηγικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Σύσταση ξεχωριστής επιτελικής Γενικής Δ/νσης στην οποία υπάγονται όλες οι οριζόντιες Δ/νσεις που επιτελούν έργο για όλο τον ΕΟΠΥΥ, όπως η Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης, Προμηθειών, Πληροφορικής κλπ, θεραπεύοντας παράλληλα ζητήματα ασυμβίβαστων καθηκόντων που υπήρχαν στο παρελθόν.

Εξοικονόμηση διοικητικών δομών, ιδίως περιφερειακών που αποσπασματικά δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία (επιτυγχάνεται μείωση 13 Δ/νσεων, 111Τμημάτων και 5 Γραφείων). Οι εν λόγω δομές, κρίθηκε αναγκαίο να μη συμπεριληφθούν στη νέα διοικητική δομή λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένα και αντικειμενικά δεδομένα και επιχειρησιακούς δείκτες. Ο περιορισμός τους, θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού το οποίο εργάζεται σε διάσπαρτα τμήματα, και το οποίο είναι ήδη σημαντικά μειωμένο.

Εξασφαλίζεται μέσω του σχεδίου Π.Δ του Οργανισμού η αύξηση του συνόλου των οργανικών θέσεων του ΕΟΠΥΥ κατά 30% περίπου, ήτοι από 1.364 οργανικές θέσεις που είναι σήμερα σε 1.800. Το γεγονός αυτό, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να στελεχώσει τις θέσεις αυτές μέσω του ΑΣΕΠ, με μόνιμο και εξειδευμένο προσωπικό και να μειώσει την εξάρτησή του από επικουρικό προσωπικό. Αυτό είναι άλλωστε και ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων που παρά την υποστελέχωση καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα τεράστιο εργασιακό όγκο εξυπηρετώντας όχι μόνο τους ασφαλισμένους και τους παρόχους αλλά και υποστηρίζοντας και υλοποιώντας δράσεις που ανατίθενται στον ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Υγείας όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της σύμπραξης με τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ, η διάθεση των αντιικών φαρμάκων, τα προγράμματα πρόληψης και η αναδιάρθρωση της Α΄Βάθμιας Φροντίδας Υγείας που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε.

Τέλος σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Οργανισμός, μετά την έγκριση του σχεδίου Π.Δ θα μπορεί να στελεχώνει τις πάσης φύσεως θέσεις ευθύνης του, βάσει των ισχυουσών δημοσιουπαλληλικών διατάξεων, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα εφαρμόζοντας το πλαίσιο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια σε όλο το δημόσιο τομέα, άροντας το υφιστάμενο αναχρονιστικό πλαίσιο.