ΕΟΠΥΥ: Η έρευνα Ρακιντζή έγινε πριν την ίδρυση του Οργανισμού

26-12-2016

Μετά από το θόρυβο που έχει προκληθεί από τη δημοσίευση της έκθεσης του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή στην οποία περιγράφεται σωρεία αυθαιρεσιών και παρατυπιών στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα όσον αφορά τα νοσήλια του εξωτερικού όπου φαίνεται ότι χωρίς ουσιαστικά να το δικαιούνταν έκαναν χρήση προνομίων 9 βουλευτές, ο ΕΟΠΥΥ έσπευσε να απαντήσει μέσω ανακοίνωσης στην οποία διευκρινίζει ότι η έρευνα αφορούσε νοσήλια εξωτερικού ασφαλισμένων ΟΠΑΔ πριν την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός γίνεται λόγος για μεθοδευμένες ενέργειες που γίνονται με σκοπό να εκμηδενίσουν το εργο των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ να επιλύσει τις χρόνιες παθογένειες που κληρονόμησε από τα ενταχθέντα ταμεία. Αναφέρει επίσης:

“Είναι προφανές ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ έχει ενοχλήσει πολλούς και ίσως ήθελαν να γυρίσουμε στο προηγούμενο κατακερματισμένο και πολυδαίδαλο σύστημα Υγείας, το μοναδικό Ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, με ανάλογη δομή.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή και συμμετείχε με στελέχη της στην ομάδα της Επιθεώρησης και στη συνέχεια θα αξιοποιήσει όλες τις εποικοδομητικές προτάσεις και παρατηρήσεις, ενώ θα προβεί σε όλες τις δράσεις για την αναζήτηση και τον καταλογισμό των πάσης φύσεως ευθυνών.  

Με την ευκαιρία ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους μας ότι η νοσηλεία στο εξωτερικό γίνεται πλέον σύμφωνα με της Παράγραφο 11 του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ και η νομιμότητα τηρείται με ευλάβεια.

Για την κατάσταση που κληρονόμησε ο ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά Ταμεία για τα ληξιπρόθεσμα, για την υποχρηματοδότηση, την  μη μεταφορά υπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ καθώς και για τις μηνιαίες αποζημιώσεις ενοικίων των Μονάδων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για τη μη ολοκλήρωση ακόμη του διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τις Μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (2006-2007), καθώς και  όσον αφορά στον κακό  σχεδιασμό της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ χωρίς οργανόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό μάλλον φταίει η Διοίκηση και οι λιγοστοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.

Η τακτική του Ποντίου Πιλάτου είναι και σήμερα επίκαιρη.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θεωρεί καλοδεχούμενη την καλόπιστη κριτική, όμως έχει την αξίωση πέρα από τα πρόσωπα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως αναλώσιμα, στη σπουδαία και καινοτόμο προσπάθεια δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, να υπηρετήσουν τη Δημόσια Υγεία του Ελληνικού λαού, ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει σαν θεσμός να υποστηρίζεται από όλους κατά το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί,  γιατί αφορά την Υγεία όλων μας.”