ΕΟΠΥΥ: Νέα συμφωνία για διαγνωστικά ραδιοφάρμακα –Ποιους ογκολογικούς ασθενείς αφορά

29-05-2023

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 3.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ παρακολουθεί συστηματικά τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της πυρηνικής ιατρικής και εξασφαλίζει με άμεσα αντανακλαστικά την πρόσβαση των ασφαλισμένων του σε διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται με νέα καινοτόμα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα όπως το F-PSMA προς όφελος των καρκινοπαθών ασθενών.

Το καινοτόμο αυτό ραδιοφάρμακο που παρασκευάζεται στην Ελλάδα κι έχει λάβει ήδη κλινική ένδειξη (ΦΕΚ τ. Β΄3613/11-5-2023) προσφέρει για πρώτη φορά υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση εστιών του καρκίνου του προστάτη σε όλες τις φάσεις της νόσου.

«Ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στις αυξανόμενες ανάγκες των καρκινοπαθών ασθενών και προχώρησε πρόσφατα (ΦΕΚ τ.Β΄3123/11-5-2023) στην τροποποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού του, προκειμένου να εντάξει την αποζημίωση του διαγνωστικού ραδιοφαρμάκου F-PSMA για τη διαγνωστική εξέταση PET/CT (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων με ταυτόχρονη Υπολογιστική Τομογραφία)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Ταυτόχρονα πέτυχε μείωση της τιμής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση του διαγνωστικού ραδιοφαρμάκου F -18 FDG, αποκλιμακώνοντας περαιτέρω την τιμή αποζημίωσης του ευρέως χρησιμοποιούμενου αυτού σκευάσματος κατά 41% ( σε σχέση με πέρυσι) για την επόμενη διετία.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών κινήσεων – σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ- εξασφαλίζει :

  1. Την προσφορά καλύτερων ποιοτικά υπηρεσιών Υγείας, με αυξημένη κλινική αποτελεσματικότητα στους ογκολογικούς ασθενείς.
  2. Τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, λόγω επίτευξης καλύτερης συμφωνίας διαπραγμάτευσης στο F-18 FDG, για την χρηματοδότηση καινοτόμων διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων, όπως το F-PSMA.
  3. Την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και την ομαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, αφού τα παραπάνω διαγνωστικά ραδιοφάρμακα παράγονται στην Ελλάδα.