Πώς θα διακινούνται οι ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας

ΜΕΘ
09-03-2021

Λεπτομέρειες του σχεδίου συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Αυτό προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας για τα non Covid περιστατικά, με 215 κλίνες.

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, από τη Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους Διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας , κ. κ. Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.

Συγκεκριμένα καθορίζεται πως κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα κατόπιν σχετικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την αναγκαιότητα παράτασής του.

Σημειώνεται, πως υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά.

Πώς θα γίνεται η διακίνηση και μεταφορά ασθενών

Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ως άνω διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.

Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων.

Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση τη διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.