ΕΟΠΥΥ: Tο μεγάλο αγκάθι κατά την συνάντηση με την Τρόικα

Υπουργείο Υγείας
26-12-2016

Ούτε κίτρινη ούτε κόκκινη κάρτα πήρε η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά την σημερινή απολογιστική συνάντηση που είχε με την Τρόικα.  Ξεκινώντας από τα θετικά, η Τρόικα δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα στις  δαπάνες και στην πορεία των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων. Το μεγάλο αγκάθι ήταν και είναι ο ΕΟΠΥΥ. «Δεν χρειαζόταν να έρθουν οι ξένοι για να μας πουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον μεγάλο ασφαλιστικό φορέα» είπε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ προανήγγειλε ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, για τον περιορισμό του ελλείμματος, που απειλεί να εκτινάξει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας στρέφεται κυρίως σε επανακοστολόγηση όλων των υπηρεσιών που θεωρούνται ακριβές και ύποπτες. Ο κος Λυκουρέντζος έχει δώσει εντολή από πέρυσι τον Αύγουστο όπως είπε εμφατικά, να γίνει μια αναλυτική καταγραφή όλων των εξετάσεων και θα λάβει αποφάσεις όταν θα πάρει στα χέρια του την έκθεση με όλες τις τιμολογήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιες εξετάσεις των οποίων η τιμή δεν είναι σε ευρώ, αλλά αναφέρεται ποσοστό επί της τιμής που κοστίζουν στο εξωτερικό. Επίσης για την υπέρβαση που παρατηρήθηκε στις διαγνωστικές εξετάσεις ο κος Λυκουρέντζος είπε ότι θα βρεθεί τρόπος να διορθωθεί.

Όσο αφορά το φάρμακο, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι υπάρχει υπέρβαση 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, το οποίο θα ζητηθεί πίσω από τις εταιρείες ως claw back. Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει αντίθετος και θεωρεί ότι οι εκλογές θα απειλήσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ θα επιφέρουν εμπλοκές στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πρόταση για μεταβατικό στάδιο στην υπόθεση της ΕΡΤ του πρωθυπουργού κου Αντώνη Σαμαρά, θα βρει σύμφωνους τους υπόλοιπους εταίρους της κυβέρνησης.