Επαναστατική συσκευή φέρνει νέα δεδομένα στις μεταμοσχεύσεις Ήπατος

26-12-2016

Μία νέα συσκευή που διατηρεί το Ήπαρ ζωντανό και λειτουργικό για περισσότερες από 24 ώρες δημιούργησαν ο Έλληνας Καθηγητής της Βιοτεχνολογίας Κωνσταντίνος Κούσσιος και ο Πίτερ Φρεντ, διευθυντής στο Κέντρο Μεταμόσχευσης της Οξφόρδης.

Ήδη δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα με όργανα που είχαν καταφέρει να διατηρηθούν «ζωντανά» χάρη σε αυτή τη συσκευή. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και στο μέλλον εκτιμάται ότι αυτή η τεχνολογία θα διπλασιάσει τον αριθμό των οργάνων που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση.

Το ήπαρ που προορίζεται για μεταμόσχευση έως σήμερα διατηρείται «στον πάγο» με διαδικασία που το ψύχει για να επιβραδύνει το μεταβολισμό του, διαφοροποιώντας τη λειτουργία του από αυτή που έχει όταν βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Η τεχνική, που εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο όργανο, καθιστώντας το ακατάλληλο για μεταμόσχευση. Η ιατρική κοινότητα θεωρεί ασφαλή την παραμονή του οργάνου στον πάγο έως και 14 ώρες.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι δημιουργοί της συσκευής κ. Κούσσιος και κ. Φρεντ, η νέα συσκευή διατηρεί το συκώτι σε θερμοκρασία σώματος και το «αιματώνει» παρέχοντάς του έτσι οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να το διατηρήσει ζωντανό, για περισσότερες από 24 ώρες. Η ερευνητική ομάδα των καθηγητών αναμένεται να συνεχίσει τις πιλοτικές δοκιμές ενώ είναι προγραμματισμένες άλλες 20 μεταμοσχεύσεις. Ο κύριος Κούσσιος δήλωσε αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις: «Εάν η κατάληξή τους είναι επιτυχής, θα μπορούμε να κάνουμε αίτηση για την άδεια εμπορικής χρήσης της συσκευής και έτσι να βρεθεί στην αγορά στις αρχές του 2014».

Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμοσχεύσεις Ήπατος. Αν όλα πάνε καλά με αυτή τη νέα ανακάλυψη από το Έλληνα επιστήμονα αναμένεται να δοθούν ελπίδες ζωής σε πάρα πολλούς ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους περιμένοντας ένα νέο στις λίστες αναμονής.

ΠΗΓΕΣ: BBC, REUTERS, WWW.OXFORDTIMES.CO.UK