Επανορθωτική ρινοπλαστική, μια δύσκολη και εξειδικευμένη επέμβαση

26-12-2016

Η μύτη έχει έναν εξέχοντα ρόλο στην ομορφιά του προσώπου . Ενώ μία ελκυστική και με καλές αναλογίες μύτη έχει τη δύναμη να εξυψώσει  την ομορφιά ,μία κακοσχηματισμένη μύτη είναι ολοφάνερη και προσελκύει το βλέμμα πάνω στα ελαττώματα της.

Με τον ίδιο τρόπο , όσο μία καλά εκτελεσμένη ρινοπλαστική έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την αρμονία στο πρόσωπο και να το αναδείξει, άλλο τόσο μία κακή ρινοπλαστική έχει κακές συνέπειες τόσο στην εμφάνιση όσο και στο ψυχισμό και την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου.

Με δεδομένη τη σοβαρή συναισθηματική επιφόρτιση μιας ρινοπλαστικής , με τις ανατομικές  ιδιαιτερότητες και τη λειτουργική σημασία της μύτης , δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η ρινοπλαστική  θεωρείται από τις πλέον δύσκολες  και αινιγματικές από όλες τις πλαστικές επεμβάσεις.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει τόσο συνταρακτικές αλλαγές στη μελέτη και τις τεχνικές της ρινοπλαστικής ώστε ο χειρουργός μπορεί να αποδώσει ομορφότερα αποτελέσματα που διαρκούν στο χρόνο παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της επιστήμης.

Η δύναμη που μας δίνουν οι εξειδικευμένες αυτές γνώσεις αποτυπώνεται σε κάθε περίπτωση : τόσο σε περιστατικά που πρώτη φορά χειρουργούνται, όσο και στα επιπλεγμένα , ξαναχειρουργημένα ή μετατραυματικά περιστατικά.

Η επανορθωτική ρινοπλαστική έχει σχεδιαστεί  για να επαναφέρει τη μορφή και τη λειτουργία της μύτης μετά από προηγούμενη επέμβαση  ή τραυματισμό . Υπάρχουν ασθενείς που έχουν υποβληθεί ακόμη και σε 5 ή περισσότερες προηγούμενες επεμβάσεις.

Η επανορθωτική ρινοπλαστική είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη επομένως απαιτείται ένας επαρκώς εξειδικευμένος  και έμπειρος χειρουργός να την αναλάβει. Οι επανορθώσεις κυμαίνονται από απλές :  δηλ να αφαιρεθεί μικρή περίσσεια  οστού ή χόνδρου από τη ράχη,  έως την πλήρη αναδόμηση της μύτης.

Τα αίτια στα περισσότερα περιστατικά είναι  η υπερβολική αφαίρεση οστού και χόνδρων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν  παραμορφώσεις, ασυμμετρίες και στιγματισμένη όψη μύτης .

Οι επανορθώσεις απαιτούν ειδική μέθοδο  και είναι εξαιρετικά χρονοβόρες αφού απαιτούν  τη χρήση μοσχευμάτων που λαμβάνονται από το αυτί, το πλευρό  ή την κροταφική περιοχή ώστε να αποκατασταθούν οι ελλείψεις χόνδρου , οστού και μαλακών μορίων που έχουν αφαιρεθεί.

Η επανορθωτική ρινοπλαστική γίνεται συνήθως με ανοικτή προσπέλαση όπου το δέρμα της μύτης ανασηκώνεται από το υποκείμενο οστεοχόνδρινο σκελετό. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν τεχνικές και μοσχεύματα ανάλογα με το περιστατικό. Οι χόνδροι ενδέχεται να αλλάξουν θέση και οι δομές που λείπουν θα αντικατασταθούν . Όταν επιτύχουμε το επιθυμητό  αποτέλεσμα τόσο στη στήριξη  όσο στο ύψος και το περίγραμμα της μύτης τότε το δέρμα κατεβαίνει και οι τομές κλείνονται .

Να σημειωθεί ότι η επανορθωτική ρινοπλαστική έχει συνήθως λιγότερο πόνο και οιδήματα από την πρώτη ρινοπλαστική.  Οι νάρθηκες και τα ράμματα αφαιρούνται σε μία εβδομάδα . Οι ασθενείς   επιστρέφουν στην εργασία τους σε περίπου 10 μέρες  και η μύτη δείχνει απόλυτα φυσιολογική. Σε λεπτομέρειες όμως η μύτη διαμορφώνεται τον πρώτο χρόνο.

Όλες οι πιθανές επιπλοκές των επεμβάσεων ισχύουν και για τις επανορθωτικές ρινοπλαστικές όπως οι μετεγχειρητικές   φλεγμονές , ρινορραγίες  , εκκρίσεις  και μπούκωμα ρινός τις πρώτες ημέρες .

Στα  σοβαρά επανορθωτικά περιστατικά μπορεί να χρειαστεί μικρότερη συμπληρωματική επέμβαση μετά τον πρώτο χρόνο.

 

Αργυρώ Κυπραίου

Χειρουργός  ΩΡΛ Ρινοπλαστικός

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου