Επιχείρηση …διάσωσης των ΤΟΜΥ και του “Οικογενειακού Γιατρού”

16-08-2018

Επιχείρηση ….διάσωσης του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού αλλά και των Τομικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ξεκινά το υπουργείο Υγείας. Μετά την χαμηλή ανταπόκριση του ιατρικού κόσμου να στηρίξει το νέο θεσμό αλλα και των πολιτών να εγγραφούν στον οικογενειακό ιατρό, το υπουργείο προσπαθεί να διαφημίσει τις δράσεις τους.

Ήδη στον τηλεοπτικό «αέρα» έχει ανέβει διαφημιστικό σποτ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα πλεονέκτηματά της για τους πολίτες κάτι βέβαια που εντάσσεται και στα κονδύλια των ευρωπαϊκων χρηματοδότησής τους. Στο βιντεάκι που μεταδίδεται γίνεται αναφορά στο νέο θεσμό του οικογενειακού ιατρού ο οποίος αναλαμβάνει δωρεάν τον πολίτη, παρακολουθεί τον ιατρικό του φάκελο και τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας.

Αντίστοιχη αναφορά γίνεται στις ΤΟΜΥ οι οποίες «εμφανίζονται» ως νέες μονάδες υγείας στην υπηρεσία του πολίτη ενώ το σποτ ολοκληρώνεται απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εγγραφούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το σποτάκι αποτελεί το πρώτο βήμα της εκστρατείας ενημέρωσης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας ενόψει και της ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσίασει το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης καθώς και νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών.

Εκτός από την πρωτοβάθμια φορντίδα υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview, στις εξαγγελίες θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Πρόκειται για μια παροχή που μέχρι σήμερα δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα παροχή ωστόσο θα είναι περιορισμένη αφού θα αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού (πχ παιδιά ή ασθενείς με χρόνια νοσήματα) και θα παρέχεται μέσω voucher το οποίο θα είναι ετήσιο και με ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ.