«Επιδημία» μετακινήσεων γιατρών πλήττει τα νοσοκομεία

26-12-2016

Με …δανεικούς γιατρούς επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίζει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, για μετακίνηση έξι ειδικευομένων γιατρών γενικής Ιατρικής από το Θριάσιο νοσοκομείο σε άλλες δημόσιες μονάδες υγείας για χρονικό διάστημα 60 ημερών. 

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί κάλυπταν συνολικά 40-45 εφημερίες σε τουλάχιστον επτά κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι με την μετακίνησή τους σε άλλα νοσοκομεία «δημιουργούνται κενά στις εφημερίες». Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στο Θριάσιο, πλέον το νοσοκομείο θα εφημερεύει τον Αύγουστο με 10 κενά η Α’ Παθολογική κλινική, με 13 η Β’ Παθολογική Κλινική, με 10 κενά η Νευρολογική Κλινική, 4 κενά η ΩΡΛ, 8 κενά η αιμοδοσία με αποτέλεσμα την αναστολή των αιμοληψιών από αιμοδότες τα Σαββατοκύριακα, 8 κενά το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των ιατρείου Διαλογής, και 16 κενά το τμήμα Αποκατάστασης και αναστολή εισαγωγών ασθενών.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «τα κενά που προκαλούνται από τη μετακίνηση έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο» και σημειώνουν ότι οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 210. Ανάλογες μετακινήσεις πραγματοποιούνται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας με τις περισσότερες αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις να καταγράφονται στην 2η ΥΠΕ.