Επίδομα γέννας: Σε δύο-τρεις δόσεις από τις αρχές του 2020

08-11-2019

Σε δύο ή τρεις δόσεις θα δοθεί το επίδομα γέννας, το οποίο θα χορηγείται στα ζευγάρια από τις αρχές του 2020. Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε και στα εισοδηματικά κριτήρια. Όπως είπε η υφυπουργός, το επίδομα γέννας αφορά όλα τα ζευγάρια, με εξαίρεση εκείνα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. «Μόνο το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων δεν θα το πάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με την υφυπουργό, το επίδομα θα δοθεί είτε:

– σε τρεις δόσεις: Η α΄ δόση που θα είναι ίση με το μισό του συνολικού ποσού, θα δοθεί αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, η β΄ στον τρίτο μήνα και η γ΄ δόση στον έκτο μήνα.

– σε δύο δόσεις: η α΄ στον πρώτο μήνα και η β΄ στον έκτο μήνα και έτσι θα ευνοηθούν πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς, η υφυπουργός επανέλαβε ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού και πρόσθεσε ότι «από το 2020 για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ», για χρήση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.