Επικεφαλής ΗΔΙΚΑ στο Healthview: Άδικα τα “περι αλαλούμ”, όλοι γνώριζαν πότε και πως θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα με τη δραστική

26-12-2016

Αδικαιολόγητη η αναστάτωση που προκάλεσε η επέκταση της εφαρμογής του συστήματος της ηλεκτρονικής συνανταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Βλάσση Σφυρόερα.

Ο κος Σφυρόερας ο οποίος δέχθηκε βομβαρδισμό επικριτικών σχολίων από φαρμακευτικούς και ιατρικούς συλλόγους της χώρας για προχειρότητα και αιφνιδιασμό εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ δήλωσε στο Healthview ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι αφού ο ίδιος προσωπικά είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους προέδρους των φαρμακευτικών και ιατρικών συλλόγων της χώρας και τους είχε ενημερώσει προσωπικά εδώ και μέρες. Για του λόγου το αληθές προσθέτει ο κος Σφυρόερας υπήρχε σχετική ανάρτηση στο site της ΗΔΙΚΑ από την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Απλώς, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ το σύστημα τεστάρεται κατά την εφαρμογή του και για αυτό τέθηκε σε λειτουργία από την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα ούτως ώστε να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι πρώτες αντιδράσεις ενώ υπήρξε η επισήμανση σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους ότι οι τιμές αναφοράς δεν ισχύουν για την Παρασκευή το Σάββατο και την Κυριακή. Βέβαια συμπληρώνει ο κος Σφυρόερας εάν υπάρχουν λάθη στις τιμές αναφοράς για αυτό δεν ευθύνεται το σύστημα και τα λάθη αυτά όμως είναι σε τόσο μικρό ποσοστό που μπορούν άμεσα να διορθωθούν.

Πάντως ακόμη και αν προκαλεί σύγχυση στους φαρμακοποιούς όπως καταγγέλλει ο ΦΣΑ και πάρα τις εκτιμήσεις και τους φόβους του ΙΣΑ ότι θα έχουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική «ήρθε και θα μείνει» αφού έχει την απόλυτη επιδοκιμασία της τρόικα. Ο επικεφαλής μάλιστα του τεχνικού επιτελείου της τρόικα Τζ. Καρόνε ο οποίος εμφανίζεται πάντα σχολαστικός και πιεστικός σε όσο αφορά τα χρονοδιαγράμματα θα έχει συνάντηση σήμερα με τον κος Σφυρόερα. Πέρα από τις λεπτομέρειες που θα ζητήσει να μάθει όπως συνήθως κάνει, οι πληροφορίες λένε πως θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ούτως ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος ανά πάσα στιγμή όλων των δαπανών για την υγεία.

Βάννα Κεκάτου