Επικίνδυνα και ψευδεπίγραφα, τα φάρμακα μέσω internet

26-12-2016

Κινδυνεύει η υγεία των πολιτών αλλά και η τσέπη τους, από την αγορά φαρμάκων μέσω internet επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και πολιτικής καταναλωτών κ. Μπορτζ Τόνιο απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπανικολάου.

Κι ενώ η κατακόρυφη και διαρκής αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων και συναλλαγών έχει επιφέρει και αύξηση κρουσμάτων απάτης, αφού πολλά από αυτά τα σκευάσματα είτε είναι ψευδεπίγραφα, είτε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ο Μαλτέζος Επίτροπος  γνωστοποίησε πως η Επιτροπή δε διαθέτει στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες, ούτε τις θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων που διακινούνται παράνομα στο διαδίκτυο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε πολλά κράτη μέλη, το εμπόριο φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται.

Ο κ. Παπανικολάου από την πλευρά του τονίζει: «Ο αριθμός και ο όγκος των παράνομων διαδικτυακών χώρων, οι οποίοι διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα προς το παρόν φαίνεται να μην μπορεί να ελεγχθεί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος και ο υπολογισμός των συμπολιτών μας που εξαπατώνται και καταναλώνουν σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία τους. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ, όπως προκύπτει και από την απάντηση της Επιτροπής, χρειάζεται εντατικοποίηση των δράσεων και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου».