Επικίνδυνη υποχώρηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας

26-12-2016

O αριθμός των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία μειώνεται επικίνδυνα, με τραγικά αποτελέσματα για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της χώρας τα τελευταία 12 χρόνια καθώς το 2012 η αναλογία ήταν 7 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ το 2011 ήταν 7,2. Τα αίτια της κατάστασης που έχει ανυπολόγιστο κόστος με απώλεια ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αποδίδονται στο ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήμα του πληθυσμού,  παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής ομιλίας κορυφής με θέμα «Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ. H επιστημονική ομιλία διοργανώθηκε από την Α’ Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ με ομιλητές  επιφανείς Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους και εμβέλειας.

Ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως αυθεντία στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ήπατος- νεφρών- παγκρέατος και εντέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου και διαμένει μονίμως και διευθύνει το Miami Μεταμοσχευτικό Ινστιτούτο, του οποίου είναι ιδρυτής επεσήμανε ότι ο φόβος της κερδοσκοπίας δεν επιτρέπει να γίνονται μεταμοσχεύσεις από ιδιωτικά κέντρα στην Ελλάδα με συνέπεια πολλοί Έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό εκτοξεύοντας φυσικά το κόστος.

Ο Δρ Δημήτριος Γάκης, Διευθυντής στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθιερωθείς ως αυθεντία στη βαριά χειρουργική και τη χειρουργική μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα ως αναποτελεσματικό και  καθηλωμένο. “Το κόστος και η επιβίωση είπε ο κος Γάκης είναι οι βασικοί λόγοι βελτίωσης του συστήματος, καθώς το μέσο πραγματικό κόστος του νεφροπαθούς ετησίως αγγίζει τα 50.000 και το συνολικό κόστος αιμοκάθαρσης για τους 10.000 ασθενείς υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος του μεταμοσχευμένου δεν ξεπερνά τα 8.500 ευρώ ετησίως”.

O κ. Γάκης που είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας σε θέματα μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανέφερε ότι οι προσπάθειες των τελευταίων 20 χρόνων δεν έχουν αποδώσει αυτά που έπρεπε και παρά το ότι η αποδοχή της δωρεάς οργάνων έχει αποδοχή στην Ελλάδα που φτάνει το 90- 95% η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού πίνακα.

 
 
10/5/2013