Επίσκεψη Σχοινά – Κικίλια στις ΚΟΜΥ Συντάγματος: “Η Ελλάδα κάνει ένα μικρό θαύμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας”

07-03-2021

Στον σταθμό μετρό “Συντάγματος” και στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιούν δωρεάν rapid test στους πολίτες βρέθηκε το πρωί ο αντιπρόεδρος τη ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Αφού παρακολούθησε τη διαδικασία των τεστ και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στις ΚΟΜΥ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Ελλάδα που είναι μια χώρα με δεδομένο μέγεθος και υποδομές, κάνει ένα «μικρό θαύμα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας», και πρόσθεσε πως οι ΚΟΜΥ «είναι ένα σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη την ώρα της μάχης».

Τα 500 κινητά συνεργεία ειδικά εξοπλισμένα, είναι σημείωσε ο κ. Σχοινάς «πληρωμένα 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνοντας ότι είναι «ο,τι πιο καλοξεδεμένο μπορούσε να κάνει η Ευρώπη με τα χρήματά της στην κορυφαία στιγμή της μάχης».

Ο κ. Σχοινάς, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην χώρα μας την Πέμπτη από το κέντρο εμβολιασμού «Προμηθέας», ηξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι ΚΟΜΥ στη χώρα, λέγοντας ότι «επισκέπτονται όλη την επικράτεια, την κάθε εσχατιά της χώρας, τις δομές των ηλικιωμένων και πρωταγωνιστούν, όπως βλέπετε, σε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ελέγχου, τεστ, συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια του εμβολιασμού»

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ είπε ότι είναι παντού και κάνουν τεστ στους πολίτες με προσωπικό που διαθέτει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού ώστε τα τεστ να διενεργούνται με ασφάλεια.

«Όπως προχωράμε με ταχείς ρυθμούς εμβολιασμού, εμβολιάζουμε και χτίζουμε τείχος ανοσίας και κάνουμε τεστ για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας» κατέληξε.

«Ευχαριστούμε για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τώρα ξέρουμε πόσο πολύ βοήθησαν οι κινητές αυτές ομάδες στα τεστ και στους εμβολιασμούς σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Σε αυτό τον ένα χρόνο, οι ΚΟΜΥ ήταν το όπλο που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία» είπε τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά και στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα και αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε». Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».