Επιστήμονας: Σε 20 χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε το σεξ για αναπαραγωγή

26-12-2016
Όπως είναι γνωστό, οι άνθρωποι δεν κάνουν σεξ μόνο για ευχαρίστηση. Το κάνουν και για να αποκτήσουν παιδιά όταν φυσικά το θελήσουν. Τώρα όμως, Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει πως η πλειονότητα των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες θα πάψουν να κάνουν σεξ για τεκνοποίηση στα επόμενα χρόνια.
 
Ο Δρ. Χένρι Γκρίλι, καθηγητής Γενετικής και διευθυντής του Κέντρου για το Νόμο & τις Βιοεπιστήμες, στο Πανεπιστήμιο του Harvard θεωρεί πως σε 20 χρόνια τα περισσότερα παιδιά θα συλλαμβάνονται στα ιατρικά εργαστήρια.
Μάλιστα, δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να στιγματισθεί η φυσική διαδικασία της αναπαραγωγής… το σεξ.
 
Όπως γράφει και στο βιβλίο του με τίτλο «The End of Sex and the Future of Human Reproduction» που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο από τις εκδόσεις του Harvard αλλά όπως είπε και στην εφημερίδα Τimes «σε 20 έως 40 χρόνια, όταν ένα ζευγάρι θα θέλει μωρό, εκείνος θα δίνει δείγμα σπέρματος και εκείνη θα δίνει ένα δείγμα δέρματος».
 
Από το δέρμα της γυναίκας θα δημιουργούνται βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ωάρια, τα οποία θα γονιμοποιούνται στη συνέχεια με τα σπερματοζωάρια από το δείγμα του άντρα.
 
Τα έμβρυα που θα δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται για όλες τις πιθανές ασθένειες και οι μέλλοντες γονείς θα ενημερώνονται για το ποια είναι ακατάλληλα για ανάπτυξη και ποια μπορούν να διαλέξουν, αναλόγως με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.
 
Έτσι, θα μπορούν να διαλέγουν το ένα της προτιμήσεώς τους, το οποίο θα εμφυτεύεται στη μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθεί.
 
«Τα έμβρυα θα χωρίζονται σε κατηγορίες», εξήγησε ο δρ Γκρίνλι. «Η μία θα είναι τα σοβαρά, ανίατα, επικίνδυνα νοσήματα, που υπολογίζεται ότι θα φέρει το 1-2% των εμβρύων.
 
»Η δεύτερη κατηγορία θα είναι τα άλλα, ηπιότερα νοσήματα. Η τρίτη θα αφορά τα αισθητική χαρακτηριστικά των εμβρύων: μαλλιά, μάτια, σχήμα, ρυθμός γκριζαρίσματος των μαλλιών… Δεν ξέρουμε ακόμα πολλά γι’ αυτή την κατηγορία, αλλά οι γνώσεις μας αυξάνονται διαρκώς».
 
Και συνέχισε: «Η τέταρτη κατηγορία θα αφορά χαρακτηριστικά όπως η ευφυΐα του παιδιού, αν και πιθανώς δεν θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αλλά μόνο με πιθανότητες αν ένα παιδί θα είναι διάνοια ή όχι».
 
Οι εξελίξεις αυτές θα γίνουν εφικτές χάρη στην αυξανόμενη γνώση του γονιδιώματος και την ικανότητα δημιουργίας ωαρίων από δερματικά βλαστοκύτταρα, εκτίμησε.
 
Ο δρ Γκρίλι πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν δραστικά οι γεννήσεις παιδιών με σοβαρά κληρονομούμενα νοσήματα, με τα οφέλη να είναι τόσο σημαντικά ώστε σε βάθος χρόνου θα θεωρείται ανεύθυνο να μένει μια γυναίκα έγκυος με φυσικό τρόπο.
 
Και ειδικά σε χώρες όπου η νόηση έχειβαρύ κοινωνικό τίμημα, «η απόκτηση παιδιού με φυσικό τρόπο μπορεί κάλλιστα να στιγματιστεί», κατέληξε ο επιστήμονας.