Επιστήμονες άνοιξαν τον δρόμο για την ανάκτηση της χαμένης μνήμης

26-12-2016

Αυτή η έρευνα μπορεί να είναι η ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που πάσχουν από άνοια και από τη νόσο του Alzheimer. Επιστήμονες άνοιξαν τον δρόμο στην ανάκτηση των χαμένων αναμνήσεων των ασθενών. Πως;

 
Όλα ξεκίνησαν όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California, στο Los Angeles των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψαν πως οι μνήμες τελικά δεν αποθηκεύονται στις συνάψεις (δηλαδή στις ενώσεις των νεύρων) του εγκεφάλου που νόμιζαν αρχικά… στις συνάψεις του εγκεφάλου που καταστρέφονται από το Alzheimer. Αποθηκεύονται σε άλλους νευρώνες του εγκεφάλου που αναπλάθονται.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγιναν επάνω σε σαλιγκάρια και δημοσιεύτηκαν από τον ιατρικό ιστότοπο eLife, έδειξαν πως επειδή καταστρέφονται οι νευρικές συνδέσεις, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χαθούν για πάντα οι μνήμες που είναι αποθηκευμένες σε αυτές. Κι αυτό γιατί τα νεύρα που είναι τελικά υπεύθυνα για την μνήμη έχουν έναν τρόπο να αναπλάθονται. 
 
Η ομάδα του καθηγητή Glanzman μελέτησε το θαλάσσιο σαλιγκάρι Aplysia. ώστε να κατανοήσει τις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης του ζώου. Ο Glanzman εστίασε το ενδιαφέρον του στις αμυντικές αντιδράσεις του Aplysia και των αισθητικών και κινητικών νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για την ανταπόκριση του. «Αν εκπαιδεύσει κανείς ένα ζώο να κάνει κάτι και στη συνέχεια αποτρέψει την ικανότητά του να παράγει πρωτεΐνες αμέσως μετά την προπόνηση, αν δοκιμάσει να δει έπειτα από 24 ώρες τι θυμάται, το ζώο δεν θυμάται την εκπαίδευση», είπε ο Δρ. Glanzman.