Επιστήμονες του Hadassah υποψιάζονται την «Ορμόνη του Έρωτα» ως αιτία για αυτισμό

26-12-2016

Τις πιθανές ευθύνες της ορμόνης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνης του έρωτα», στη γέννηση παιδιών με αυτισμό εξετάζουν επιστήμονες του Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται στις γυναίκες κατά τον θηλασμό, τον τοκετό και κατά την λοχεία. Σε περιπτώσεις που κατά τον τοκετό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ωδινών της μήτρας οι γιατροί χορηγούν ωκυτοκίνη. Η ορμόνη πιστεύεται, επίσης, ότι συμβάλλει στην πολύ στενή σύνδεση της μητέρας με το νεογνό της. Και στα δύο φύλα εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού.  

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Hadassah, με επικεφαλής τον δρα David Mankuta, προϊστάμενο του τμήματος Μαιευτικής του Hadassah, σε συνεργασία με τον καθηγητή Nurit Yirmiya του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, διερευνούν κατά πόσο η αυξημένη ή η μειωμένη παρουσία ωκυτοκίνης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλλει στη γέννηση παιδιών με αυτισμό.

Όπως επισημαίνει ο δρ Mankuta «Υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται σε έγκυες για να αποτρέψουν πρόωρες συσπάσεις, τα οποία αναστέλλουν τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης. Θα εξετάσουμε κατά πόσο η χρήση τους μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη αυτισμού. Επιπρόσθετα, διερευνούμε κατά πόσο η χορήγηση ωκυτοκίνης για να προκαλέσει τοκετό μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής σε μεταγενέστερο στάδιο και να τονώσει τον αυτισμό. Είναι πιθανό η χορήγηση της ορμόνης σε αυτή την περίπτωση να αδυνατίζει τη φυσική έκκριση ωκυτοκίνης από το σώμα, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις πιθανότητες ενός νεογνού να αναπτύξει αργότερα αυτισμό».

Μελέτες κατέδειξαν ότι παιδιά με αυτισμό έχουν χαμηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα τους – μέχρι και 50% ενώ μελέτη του Hadassah αποκάλυψε μια εξασθένηση στα ανοσολογικά συστατικά που ενεργοποιούν το σύστημα παραγωγής ωκυτοκίνης.

Για να βοηθήσουν γονείς αυτιστικών παιδιών να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να κάνουν κι άλλο παιδί με την πάθηση, το Hadassah ίδρυσε κλινική που προσανατολίζεται στην προγεννητική. Παράγοντες που έχουν επιστημονικά συσχετιστεί με τον αυτισμό και λύσεις που δίνει η κλινική του Hadassah:

  • Είναι τέσσερις φορές πιο διαδεδομένος στα αγόρια (Οι γονείς έχουν την επιλογή να κάνουν μια προεμφυτευτική διάγνωση και να διαλέξουν μόνο θηλυκά έμβρυα για εμφύτευση).
  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πατέρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό (ενθαρρύνονται οι γονείς να μην περιμένουν πολύ για να αποκτήσουν κι άλλο παιδί, ή να εξετάσουν την πιθανότητα να «φυλάξουν» σπέρμα του συζύγου).
  • Όταν η μητέρα είναι έγκυος μπορεί να της δοθούν θεραπείες όπως η προγεστερόνη για να μειωθεί η πιθανότητα πρόωρης γέννας, στεροειδή για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των πνευμόνων του αγέννητου μωρού, και ασπιρίνη για να μειώσουν το ρίσκο πρόκλησης προεκλαμψίας (παράγοντες που συσχετίστηκαν με αυτισμό).