Επιστήμονες βρήκαν 287 γονίδια που σχετίζονται με τη φαλάκρα

16-02-2017

Εκατομμύρια άντρες σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση που τους αφήνει με μια φαλάκρα από μια ηλικία και μετά. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν σχεδόν 300 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την φαλάκρα. Έκαναν έτσι ένα τεράστιο βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ερευνητές από το Κέντρο Γονιδιωματικής & Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Βρετανία ανέλυσαν το γονιδίωμα περισσότερων από 52.000 ανδρών.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση PLoS Genetics, εντόπισαν 287 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με τη σοβαρή τριχόπτωση.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την εξεύρεση μιας θεραπείας για την φαλάκρα. Ήταν εξ άλλου η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για την φαλάκρα,
Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί θα έχει βρεθεί το πολυαναμενόμενο φάρμακο. «Σαφώς όμως και αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας,  Δρ Ρικάρντο Μαριόνι, 

Πολλές από τις περιοχές που αναγνώρισαν σχετίζονται με την δομή και την ανάπτυξη των μαλλιών. Επομένως, τα γονίδια που υπάρχουν σε αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων. Κι αυτά με τη σειρά τους να μπορούν να θεραπεύσουν την φαλάκρα, λένε οι επιστήμονες.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης, πάντως, είναι ότι «πολλά από τα γενετικά αίτια της ανδρικού τύπου αλωπεκίας προέρχονται από το χρωμόσωμα Χ. Ένα χρωμόσωμα το οποίο κληρονομούν οι άνδρες αποκλειστικά από τις μητέρες τους» δήλωσε η ερευνήτρια Σάσκια Χάγκενααρς.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ντέιβιντ Χιλ, ειδικός στην Στατιστική Γενετική, δήλωσε ότι στην παρούσα μελέτη δεν αναζητήθηκαν στοιχεία για την ηλικία έναρξη της φαλάκρας. Μόνο για τις αιτίες της. «Όταν εξετάσουμε και την ηλικία έναρξης, πιστεύουμε ότι θα βρούμε ακόμα ισχυρότερα γενετικά στοιχεία», είπε.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν έναν μαθηματικό αλγόριθμο που θα προβλέπει τις πιθανότητες αλωπεκίας βάσει της παρουσίας ή της απουσίας συγκεκριμένων γενετικών δεικτών.

«Απέχουμε ακόμα πολύ από τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης της σοβαρότητας και της έκτασης της αλωπεκίας κάθε ατόμου. Σίγουρα όμως με τα νέα ευρήματα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου προς τον σκοπό αυτό», είπε ο Δρ. Μαριόνι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χάπι που έφτιαξαν για τον καρκίνο θεραπεύει και την φαλάκρα
Αυτή είναι νέα ανατριχιαστική θεραπεία για την φαλάκρα