Επιστήμονες βρήκαν το φάρμακο που “παγώνει” το Αλτσχάιμερ

26-12-2016
Το Αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο αφού επηρεάζει όχι μόνο την ζωή των ίδιων των ασθενών αλλά και των ανθρώπων που είναι κοντά τους. Τώρα, Ελβετοί επιστήμονες δίνουν μια ακτίδα ελπίδας λέγοντας πως έφτιαξαν το φάρμακο που σταματά την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία λένε πως ανέπτυξαν ένα πειραματικό φάρμακο που καταστρέφει τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.
Μάλιστα, οι πρώτες κλινικές δοκιμές του είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Αν η δράση του φαρμάκου επιβεβαιωθεί και με άλλες έρευνες τότε θα μιλάμε για μια τεράστια αλλαγή στον τρόποπ αντιμετώπισης της νόσου.
 
Το φάρμακο λέγεται aducanumab (αντουκανουμάμπη). Σε δοκιμές που έγιναν σε 165 ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο οι ειδικοί διαπίστωσαν πως απομακρύνει τις πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο. Δηλαδή της παθολογικής πρωτεΐνης που θεωρείται υπεύθυνη για την δημιουργία του Αλτσχάιμερ.
 
Οι ερευνητές γράφουν στην επιθεώρηση Nature, η πρωτεΐνη εξαφανίστηκε σε έναν χρόνο στους ασθενείς που έκαναν μία έγχυση υψηλής δόσης aducanumabτο μήνα.
 
Όπως φάνηκε σπό τις δοκιμές, η εξέλιξη της νόσου σταμάτησε μετά από έξι μήνες χορήγησης του φαρμακου ακόμα και για τους ασθενείς στους οποίους η πλάκα δεν εξαφανίστηκε εντελώς.
Οι ασθενείς που δεν είχαν πάρει το φάρμακο εμφάνισαν σταθερές εκπτώσεις των νοητικών δεξιοτήτων και της καθημερινής λειτουργικότητας.
 
Ήδη οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια πολύ μεγαλύτερη διεθνή έρευνα με με 2.700 ασθενείς προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα τα οποία βασίστηκαν ομολογουμένως σε μικρό δείγμα.
Η συμπληρωματική αυτή έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και αν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, η έγκριση και κυκλοφορία του πό την φαρμακευτική εταιρεία Biogen θα είναι θέμα χρόνου.
 
Ωστόσο στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα θέματα, όπως το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις εθελοντές της μελέτης (40 άτομα) διέκοψαν τη συμμετοχή τους σε αυτή, οι μισοί λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου.
 
Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν κεφαλαλγίες αλλά η σοβαρότερη η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
 
Επειδή, όμως, αυτά τα προβλήματα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν λάβει υψηλές δόσεις, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βρουν την μέγιστη αποτελεσματική δόση με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.
 
Όπως είπε ο Δρ. Τζέιμς Πίκετ, επικεφαλής της Έρευνας στην βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, «το πιο ενθαρρυντικό εύρημα είναι πως στους ασθενείς που έπαιρναν τις υψηλότερες δόσεις του aducanumab, υποχώρησαν οι πλάκες του β-αμυλοειδούς. Καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο δεν επηρεάζει την πορεία της και έτσι ένα φάρμακο που θα σταματά την εξέλιξή της απομακρύνοντας τις πλάκες από τον εγκέφαλο, αποτελεί αληθινό βήμα προόδου. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πιο υποσχόμενα που έχουμε δει έως σήμερα για ένα φάρμακο που στοχεύει στις υποκείμενες αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ. Ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθούν και θα παράσχουν μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς μας».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: