Επιστροφή στην κανονικότητα: Αντίστροφη μέτρηση για πλήρη άρση των μέτρων – Τα επόμενα βήματα με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα

24-03-2022

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πλήρη άρση των μέτρων της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων άναψε το πράσινο φως για άρση των περιορισμών αναφορικά με την πληρότητα στα γήπεδα αλλά και τη μείωση των self test που διενεργούνται στα σχολεία. Ενώ από τις 5 Μαρτίου η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έπαψε να είναι υποχρεωτική.

Την εισήγηση της Επιτροπής έκανε δεκτή η κυβέρνηση και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η νέα ΚΥΑ για την έναρξη εφαρμογής της νέας φάσης στη χαλάρωση μέτρων. Πιο πιθανή ημερονηνία εφαρμογής θεωρείται το Σάββατο 26 Μαρτίου.

Παράλληλα, από 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Μέχρι τότε το πρόστιμο ισχύει κανονικά και η σχετική οφειλή θα βεβαιωθεί στην εφορία – έως το ποσό των 250 ευρώ που αντιστοιχεί από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου. Σημειώνεται ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο και εάν κριθεί απαραίτητο λόγω νέας έξαρσης της πανδημίας και πίεσης στο ΕΣΥ, θα «επιστρέψε».

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε καταστήματα, εστίαση και ψυχαγωγία. Θεωρείται πολύ πιθανό μάλιστα να… καταργηθεί κατά την περίοδο του Πάσχα.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ως χρονικό ορίζοντα το Πάσχα. Και αυτό διότι η εμβολιαστική κάλυψη στο 85% του ενήλικου πληθυσμού και η μετάβαση στην άνοιξη, επιτρέπουν περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Παράλληλα, προχωρά ο σχεδιασμός για χαλάρωση του testing ώστε να γίνεται πιο στοχευμένα. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα γίνονται σε άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid-19. Επίσης εξετάζεται να διενεργούνται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με κριτήριο την ηλικία ή τις παθήσεις.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πάντως, η κατάσταση δεν αλλάζει. Θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας όσοι δεν εμβολιάζονται έως το τέλος του 2022.