Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Επιστροφή στην κανονικότητα και στα σχολεία – Χωρίς μάσκες και χωρίς τεστ οι μαθητές

30-08-2022

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του healthview.gr, οι επιστήμονες αποφάσισαν οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ. Αυτό τουλάχιστον θα εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Οι ειδικοί συνεδριάζουν, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα πρωτόκολλα του νέου σχολικού έτους, με τους περισσότερους εξ αυτών να συμφωνούν με την τοποθέτηση της κυβέρνησης, τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς περιορισμούς.

Επιπλέον, αποφασίστηκαν τα εξής:

– παραμένει η προαιρετική χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον

– σύσταση για τεστ όταν υπάρχουν συμπτώματα

– σε αρνητικό τεστ παραμονή στο σπίτι μέχρι την αποδρομή των συμπτωμάτων

– για το κρούσμα, όπως και στον γενικό πληθυσμό, παραμένει στο σπίτι για 5 μέρες και επιστρέφει με μάσκα για άλλες 5 μέρες.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας:

Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

• Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

• Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

• Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

• Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

• Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

• Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.