Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου σε ΜΜΜ και εμπορικά

μάσκες
18-05-2022

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων και την απελευθέρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ύφεση της πανδημίας καθώς συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία και των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών που συνδέονται κυρίως με την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Με τα δεδομένα αυτά συνεδρίαζει η Επιτροπή για τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου. Ήδη υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση – με ισχύ από 16 Μαΐου – σύμφωνα με την οποία στα αεροπλάνα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα και πρέπει να υπάρχει απλώς σύσταση μάσκας. Αυτό, μετά ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος.

Οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν τις εξαιρέσεις, δηλαδή σε ποιους χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Σε χώρους εξαιρέσεων περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία και χώροι που είναι ευάλωτα άτομα, όπως γηροκομεία. Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται και τα σχολεία με τους ειδικούς να προσανατολίζονται στην παραμονή της μάσκας καθώς απομένουν λίγες ημέρες από τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, όπως ισχύει και σήμερα. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί, είναι τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Αντίθετα, η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας αναμένεται να ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων. Η σύσταση για τη χρήση της θα παραμείνει κυρίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς, λόγω ηλικίας και ασθένειας.

Αναμνηστική δόση για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε χώρες του εξωτερικού η πρώτη αναμνηστική (3η) δόση αποτελεί προϋπόθεση για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποφάσισε τη χορήγηση της σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών πριν τη μετάβασή τους στις χώρες αυτές.

Μέχρις ότου η διαδικασία γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν αίτημα μέσω του ιατρού τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση πρώτης αναμνηστικής (3ης) δόσης εμβολίου έναντι του κορωνοϊού σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών για εκπαιδευτικούς λόγους. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν θα απαιτεί περαιτέρω έγκριση από άλλη Επιτροπή.