Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη – Στο «τραπέζι» η σταδιακή άρση των μέτρων

11-01-2022

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 12 Ιανουραρίου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα εκπνέουν την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου και οι ειδικοί θα πρέπει να εισηγηθούν στην κυβέρνηση παράταση ή αναπροσαρμογή τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται κορύφωση του πανδημικού κύματος. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα φανεί στα κρούσματα και το αποτύπωμα των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων. Υπό το πρίσμα αυτό ενδέχεται να παραταθεί μία με δύο εβδομάδες, η εφαρμογή των μέτρων.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει μια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών, αρχής γενομένης από την εστίαση και τη διασκέδαση. Ήδη μέλη της Επιτροπής εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής στους χώρους αυτούς. Θα εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν οι υπόλοιπες προδιαγραφές που έχουν θέσει οι ειδικοί, δηλαδή απαγόρευση ορθίων πελατών, ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 12 το βράδυ και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Ένα δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι εξετάζουν οι ειδικοί είναι και η αύξηση του ποσοστού των θεατών στα γήπεδα. Η επιτρεπόμενη πληρότητα ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 10%, με πιθανή την αύξηση του ποσοστού σε 20%.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών, συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε χθες και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Η αισιοδοξία είναι καλή και πρέπει να την έχουμε, αλλά βέβαια δεν πρέπει να μας παρασύρει με αποτέλεσμα να μη μελετάμε και ετοιμαζόμαστε και για άλλες προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η λέξη προσαρμογή είναι αυτή που κατευθύνει τις εργασίες μας, οπότε δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες αυτή τη στιγμή, παρά μόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες» τόνισε σχετικά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Καλύτερα να πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», σημείωσε.