Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: συνεδριάζει σήμερα μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων – τί έδειξαν τα λύματα

Εργαστήριο
10-03-2021

Νέα συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται σήμερα. Τα μέλη της Επιτροπής θα αξιολόγησουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων εισηγήσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Επιτροπή να ανακοινώσει σήμερα και νέες περιοχές που εντάσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Οι ειδικοί πλέον δεν ανησυχούν μόνο για την Αττική που εμφανίζει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, αλλά για το σύνολο της χώρας και τη μεγάλη διασπορά του ιού που καταγράφεται. Όπως αναφέρουν, τα 3.215 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, είναι η τρίτη χειρότερη «επίδοση» της χώρας από την έναρξη της πανδημίας. Και η πρώτη αρνητική του έτους. Ωστόσο δεν αποκλείουν και πιο μελανά επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες.

Τί έδειξαν τα λύματα

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα (+10%), στη Λάρισα (+12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+15%), με το ιϊκό φορτίο στα λύματα των περιοχών αυτών να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Παρομοίως, η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (-2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή, σε σχετικά χαμηλά όμως επίπεδα.