Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα – Εντός της ημέρας οι αποφάσεις

26-01-2022

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφασίσει την παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων που λήγουν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου. «Κλεδί» στις αποφάσεις θα αποτελέσουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Και συγκεκριμένα, θάνατοι, νέα κρούσματα, νοσηλείες και κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ιδαίτερη σημασία αποδίσουν οι ειδικοί και στην πορεία των εμβολιασμών.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση, παρά την κορύφωση των κρουσμάτων που προκάλεσε το στέλεχος Omicron. Ήδη μάλιστα καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του επιδημικού κύματος που προκάλεσε η νέα παραλλαγή. Στον αντίποδα, η πτωτική πορεία των εμβολιασμών – συνέβαλε και η κακοκαιρία – ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις, το πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου η πανδημία θα σταθεροποιηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Δεν ανεμένεται δηλαδή κάποια νέα έξαρση κρουσμάτων ενώ το αποτύπωμα της πανδημίας θα περιοριστεί και στις απλές νοσηλείες. Και αυτό διότι η Omicron που κυριαρχεί πια στην κοινότητα, δεν φαίνεται να προκαλεί μεγάλο αριθμό εισαγωγών και παρατεταμένες νοσηλείες. Ειδικά για τους εμβολιασμένους ο χρόνος νοησλείας δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες όταν η Δέλτα απαιτούσε διπλάσιο χρόνο νοσηλείας.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, η κατάσταση επί του παρόντος παραμένει δύσκολη. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η όποια αποκλιμάκωση καταγραφεί δεν αναμένεται να γίνει ορατή πριν από το δεύτερο 15ημερο του Φεβρουαρίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείεται να ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την άρση κάποιων περιορισμών. Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Για το θέμα υπάρχει έντονος προβληματισμός μετά και τις πιέσεις του κλάδου. Αντίθετα, ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.