Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τί αποφάσισε για την χαλάρωση μέτρων στο ΕΣΥ – Προς κατάργηση ΜΕΘ-covid

self_test
23-03-2023

Η σταδιακή άρση των μέτρων και στις μονάδες του ΕΣΥ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα κατά την χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή αποφάσισε την κατάργηση των ΜΕΘ-covid. Αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς με covid θα νοσηλεύονται κανονικά και με άλλους ασθενείς οι οποίοι έχουν αναπνευστικά ή παθολογικά προβλήματα. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα κατάργησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε χώρους των δομών του ΕΣΥ στους οποίους δεν υπάρχουν ασθενείς, όπως στα εργαστήρια. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Την ερχόμενη Τρίτη πάντως 28 Μαρτίου αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατάργηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση αφορά στην άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, «παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, δεν απαιτείται πλέον για τους ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πλην των επαγγελματιών υγείας) να έχουν αρνητικό rapid test στο οποίο υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να μπορούν να εργαστούν.

Η υποχρέωση αυτή παραμένει για το ανεμβολίαστο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποκατάστασης, όπως και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων (δύο rapid tests εβδομαδιαίως). Υποχρεωτική παραμένει πάντως η χρήση μάσκας για συνολικά το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες, καθώς και τα μέτρα που προβλέπονται με διαγνωστικούς ελέγχους στους χρήστες υπηρεσιών υγείας πριν από επεμβατικές πράξεις, ειδικές εξετάσεις και εισαγωγή για νοσηλεία.