Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί – Εισήγηση για τοπικό lockdown σε Ίο, Πάρο και Κρήτη

29-07-2021

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων καθώς θα αποφασιστεί η λήψη ή μη έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Στο τραπέζι των ειδικών θα τεθούν οι περιοχές και κυρίως τα νησιά που παρουσιάζουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Ήδη συναγερμός έχει σημάνει για την Ίο, την Πάρο και την Κρήτη, όπου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Η ανησυχία εντείνεται ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, με τις πολλές εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται οι οικογένειες για να γιορτάσουν μαζί.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία και η πολιτική προστασία ενεργοποίησαν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε Ίο και Πάρο για την ενίσχυση των ελέγχων. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στο νησί της Ίου. Όπως είπε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Στο… κόκκινο είναι η επιδημιολογική κατάσταση και σε Μύκονο και Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό, πως την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά. Συγκεκριμένα, στην Πάρο η θετικότητα άγγιξε το 5,51%. Στη Μύκονο ανήλθε στο 4,27 και στην Τήνο στο 4,2%. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο ανήλθε στο 3,76% και στη Θήρα στο 3,40%. Την ίδια στιγμή, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) μειώθηκε στο 1,16 από 1,23 και 1,38 που ήταν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Και το ποσοστό θετικότητας των τεστ σε όλη την επικράτεια είναι στο 3,26%. Αυξημένος αριθμός μολύνσεων καταγράφεται επίσης στη Ρόδο (71), στη Ζάκυνθο (45) και στη Χίο (41). Ακολουθούν η Κέρκυρα (30), η Λευκάδα (23) αλλά και η Πάρος (22).

Στη σημερινή συνεδρίαση των Ειδικών θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.