Επιτροπής Βιοηθικής: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια στους εμβολιασμένους

18-06-2021

Εντός της ημέρας η Επιτροπή Βιοηθικής θα καταθέσει στην κυβέρνηση το πόρισμα της για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τα προνόμια των εμβολιασμένων. Το πόρισμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφόριες, η Επιτροπή είναι θετική στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί. Στο πόρισμα, ωστόσο, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα.

Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα επιλογής εμβολίου ώστε ο πολίτης να κάνει όποιο εμβόλιο επιθυμεί. Επιπλέον η Επιτροπή θέτει θέμα πρόσβασης και προτείνει να λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα. Ειδική αναφορά κάνει η Επιτροπή στην διοργάνωση καμπάνια ενημέρωσης για το όφελος από τον εμβολιασμό.

Στη λίστα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός περιλαμβάνονται:

  • Υγειονομικοί
  • εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • εργαζόμενοι που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση των πολιτών
  • εκπαιδευτικοί ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται πάντως – όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές – δεν τίθεται θέμα απολύσεων για τους αρνητές. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα μετακινούνται σε άλλες θέσεις που δεν θα είναι σε επαφή με το κοινό.

Προνόμια

Οι πρώτες διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους ανακοινώθηκαν και αφορούν την εξαίρεση τους από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self-test. Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα.

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει μελετήσει και θα εισηγηθεί και για τα προνόμια που μπορούν να απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες. Αυτά αφορούν την παρουσία τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς την χρήση μάσκας, την συμμετοχή σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα και την εστίαση.