ΕΡΑΣΜΟΣ ΜΑΡΤΟΛΙΝ

Erasmus Bartholin
03-11-2021

Ο Έρασμος Μπαρτολίν (13 Αυγούστου 1625 – 4 Νοεμβρίου 1698) ήταν Δανός γιατρός, μαθηματικός και φυσικός που ανακάλυψε το οπτικό φαινόμενο της διπλής διάθλασης.

Ο Μπαρτολίν γεννήθηκε στο Roskilde. Ήταν γιος του Caspar Bartholin the Elder (1585–1629) και της Anna Fincke, κόρης του μαθηματικού Thomas Fincke.

Στο πλαίσιο των σπουδών του, ταξίδεψε στην Ευρώπη για δέκα χρόνια. Έμεινε στην Ολλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το 1647 πήρε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Το 1654 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας.

Διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αρχικά στη Γεωμετρία και αργότερα στην Ιατρική. Ήταν επίσης κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, βιβλιοθηκάριος και πρύτανης. Έγραψε, στα λατινικά, την πρώτη γραμματική της δανικής γλώσσας, το 1657 De studio lingvæ danicæ.

Ο Μπαρτολίν μνημονεύεται ιδιαίτερα για την ανακάλυψή του (1669) της διπλής διάθλασης μιας ακτίνας φωτός από την Ισλανδία spar (ασβεστίτης). Δημοσίευσε μια ακριβή περιγραφή του φαινομένου, αλλά επειδή η φυσική φύση του φωτός ήταν ελάχιστα κατανοητή εκείνη την εποχή, δεν ήταν σε θέση να το εξηγήσει. Ήταν μόνο αφού ο Thomas Young πρότεινε την κυματική θεωρία του φωτός, γ. 1801 που έγινε δυνατή μια εξήγηση.