Ακόμη και έκτακτη φορολόγηση των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με δηλώσεις τους το Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm. Ο υπουργός υποστήριξε ότι στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι σήμερα «τα λεφτά που βγάλανε είναι σαν να πουλούσαν σε χώρα 40 εκατομμυρίων πολιτών όχι 10 εκατομμυρίων».
Όπως δήλωσε, «αυτές οι εταιρείες θα έπρεπε να αφήσουν κάτι πίσω σε αυτό τον τόπο και αυτό είναι δύο πράγματα, μια φορολογία που να πείθει ότι φορολογούνται. Αν δείτε τα στοιχεία θα βγάλετε ότι 1 % το πολύ είναι τα κέρδη τους».
Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Αμερικής όπου «βρέθηκε ότι μια μεγάλη εταιρεία που έλεγε ότι είχε 1 δις επενδύσει στην έρευνα τελικά απεδείχθη ότι είχε ξοδέψει μόνο 200 εκατομμύρια. Αυτό για να δούμε και τις τιμές των φαρμάκων πόσο ψηλά είναι ενώ το κόστος είναι πολύ χαμηλό. Υπολογίζουν ότι το κόστος του φαρμάκου σε αυτές τις πολυεθνικές είναι 13%».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα αποδοθούν ευθύνες, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή να πεθαίνει ένας άνθρωπος από την έλλειψη φαρμάκου για τον καρκίνο και εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι στα σπίτια μας. Αυτό έχει τελειώσει, τουλάχιστον όσο θα είμαι εγώ εδώ και πολύ σύντομα αυτό θα ξεκαθαριστεί».
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ο κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε και στην απόφαση του προέδρου Ομπάμα για έκτακτη φορολόγηση των εταιριών που δεν πληρώνουν κανονικό φόρο στην Αμερική. «Ε! Λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό και για την δική μας τη κυβέρνηση, να καθίσουμε κάτω και ας μας πούμε οι εταιρείες αυτές για παράδειγμα τι φόρο πληρώνουν διότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο διακίνηση φαρμάκου κάνουν, τι φόρο πληρώνουν στην Γερμανία».
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι γα τα θέματα αυτά θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον ΣΦΕΕ.