Έρχεται και για τους Έλληνες ασθενείς το “Health-IQ”: Τι αφορά το πρόγραμμα – Όλες οι αλλαγές

Ε.Σ.Υ.
20-02-2024

Έρχεται και για τους Έλληνες ασθενείς το πρόγραμμα “Health-IQ”, μία συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης. Το πρόγραμμα “Health-IQ”, έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας. Βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να είναι: Ασφαλής, Βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις, Βιώσιμη και ανθρωποκεντρική, Προσβάσιμη σε όλους. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση καθώς και τη διάδοση των νέων προτύπων ποιότητας.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην σχετική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος τόνισε δήλωσε ότι το Health-IQ, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έως και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται, αξιολογούνται και διαμορφώνονται οι υπηρεσίες στη χώρα.

Μέσα από το πρόγραμμα, πρόσθεσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα «έχουμε την χαρτογράφηση των δεικτών που θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε πολιτική με βάση τα δεδομένα». Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας, σημείωσε, «έχει κάποιους πυλώνες που θα δείτε πολύ μεγάλες αλλαγές το επόμενο διάστημα. Μιλάμε για ένα πληθυσμιακό μοντέλο στην Πρωτοβάθμια, πάμε να κάνουμε ένα Integrated Public & Primary Healthcare Model με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη χώρα μας, που θεωρώ ότι θα είναι κάτι το οποίο θα δώσει και άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα είναι και μία παρακαταθήκη γιατί τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αυτά που θα δώσουν σημαντικούς καρπούς, θα μειώσουν θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα βελτιώσουν τους δείκτες ζωής του πληθυσμού και θα μειώσουν σημαντικά τις οικονομικές ανισότητες στην υγεία και ειδικά στην παιδική ηλικία – κάτι που για εμένα είναι εξαιρετικά σοβαρό».