Έρχεται ο κλειστός φαρμακευτικός προϋπολογισμός ανά κλινική στο ΕΣΥ

26-12-2016

Κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα και ανά κλινική του ΕΣΥ, σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ελέγξει την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι, υποχρεώνοντας έτσι τους νοσοκομειακούς γιατρούς να είναι πιο προσεκτικοί στην χορήγηση φαρμάκων.

Σε πρώτη φάση, στη μηνιαία ή διμηνιαία χρηματοδότηση που δίνεται από το Υπουργείο προς τα νοσοκομεία θα υπάρχει προσδιορισμένο ένα υποσύνολο το οποίο θα αφορά αποκλειστικά την πληρωμή υποχρεώσεων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες. «Διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι από τη χρηματοροή που υπάρχει από το Υπουργείο προς τα δημόσια νοσοκομεία το κομμάτι που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα είναι προσδιορισμένο και δεν θα μπορούν ειδικοί στο νοσοκομείο να βάζουν προτεραιότητες κατά το δοκούν και να αποπληρώνουν άλλες υποχρεώσεις», εξήγησε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας. 

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στην δημοσιότητα και η υπουργική απόφαση που αφορά στο claw back που θα εφαρμοστεί στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης θα σταλεί εντός των ημερών στην ΠΕΦ και στο ΣΦΕ για παρατηρήσεις και για μια γρήγορη διαβούλευση πριν από την τελική υπογραφή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων παρακολουθείται από ένα μηχανισμό επιτήρησης και ελέγχου, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου και την συμμετοχή ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΗΔΙΚΑ. Οι υγειονομικές Περιφέρειες και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί καταγράφουν μηνιαία δεδομένα για την εξέλιξη της δαπάνης. 

Παράλληλα, για τον ελέγχου της ζήτησης, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί Επιτροπές για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά νοσοκομείο, και Επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και ογκολογικών συμβουλίων, τα οποία διαχειρίζονται τα ακριβά φάρμακα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς.

«Κάνουνε λοιπόν μία σημαντική προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός της ζήτησης και της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία, να μην υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης, όπως ενδεχομένως υπήρχαν στο παρελθόν και να είμαστε σίγουροι και αυτό και ένα μήνυμα και προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η υπέρβαση της δαπάνης, πάνω από το όριο που έχει τεθεί, να είναι η λιγότερο δυνατή και άρα και η επιβάρυνση των κατόχων των ΚΑΚ να είναι η λιγότερη δυνατή και άρα να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στην ανάγκη εφοδιασμού των δημόσιων νοσοκομείων», σημείωσε ο κ. Ξανθός.