Έρχεται το clawback του β΄ εξαμήνου του 2013

26-12-2016

Τον οβολό της θα κληθεί τις επόμενες μέρες να καταβάλλει στον ΕΟΠΥΥ η φαρμακοβιομηχανία αφού και το δεύτερο εξάμηνο υπήρχε υπέρβαση στις δαπάνες φαρμάκων οπότε μπαίνει σε εφαρμογή το γνωστό πια μέτρο και προαπαιτούμενο της τρόικα το claw back. Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα βγει το ποσό υπέρβασης που θα καλύψει η φαρμακοβιομηχανία, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας  και μάλιστα φέτος για πρώτη φορά, όπως είπε ο κος Παναγιώτης Πατεράκης από το τμήμα φαρμακευτικής πολιτικής του ΕΟΠΥΥ, στο συνέδριο της ΕΕΦΑΜ, βάσει των αντικειμενικών  πωλήσεων που έκανε η κάθε εταιρεία, το οποίο πλέον υπολογίζεται κάθε τρίμηνο.

Το claw back  που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2012, έφερε στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ 78,9 εκατομμύρια ευρώ. To ποσό  καταβλήθηκε εφάπαξ την περασμένη χρονιά, όπου η φαρμακευτική δαπάνη είχε προϋπολογιστεί στα 2,88 εκατομ ευρώ, ενώ φέτος που η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα στα 2,37εκατομ. ευρώ, ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι εταιρείες πλήρωσαν 102 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως όσον αφορά το clawback  για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, υπάρχει  διάσταση απόψεων μεταξύ των εταιρειών και του υπουργείου, με το μεν υπουργείο να υπολογίζει το clawback στα 75 εκατομ. ευρώ και τις επιχειρήσεις να θεωρούν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν γύρω στα 55 εκατομ ευρώ.

Το πρόβλημα πάντως των εταιρειών, πέρα από τον αδιαφανή, όπως υποστηρίζουν, τρόπο υπολογισμού του ποσού που η κάθε επιχείρηση πρέπει να καταβάλλει, είναι ότι γίνεται και η συνήθης μετακύλιση της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, είτε γιατί τα νοσοκομεία αδυνατούν οικονομικά να παραγγείλουν φάρμακα, είτε γιατί θέλουν να παρουσιάσουν μειωμένο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η φαρμακευτική δαπάνη άρα και το clawback. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επειδή αυτή  η ταχτική  αφορά ακριβά φάρμακα και φάρμακα σπάνιων παθήσεων έχει ως συνέπεια να μένουν οι ασθενείς χωρίς θεραπείες και τα νοσοκομεία να λειτουργούν ανεπαρκώς αλλά και οι εταιρείες διαμαρτύρονται αφού είναι πάγιο το αίτημα τους για διαχωρισμό νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης. Εξάλλου και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που επικαλούνται οι επιχειρήσεις, το κόστος των νοσοκομειακών προϊόντων που διανέμει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του θα πρέπει να αφαιρείται από τη φαρμακευτική δαπάνη. 

Η αγωνία πάντως των εταιρειών, είναι εάν θα ισχύσει στην καταβολή του clawback και ο πολυαναμενόμενος συμψηφισμός των χρεών του δημοσίου (ταμεία και νοσοκομεία) που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή. Σύμφωνα πάντως με τη συγκεκριμένη διάταξη είναι στην ευχέρεια του ΕΟΠΥΥ να αποφασίσει σε κάθε περίπτωση, αλλά όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς με τη στενότητα που επικρατεί αυτό είναι μάλλον απίθανο.